Година след година, всеки ден: Eто какво разказват за СССР във Вилнюс

Разказва рускиня:

«Тази история ми се случи преди няколко години във Вилнюс. Тогава реших да отида екскурзия. Обикновено това, което ни разказват по време на екскурзиите, бързо се забравя. Но това, което чух с ушите си, ще го помня дълго време.

Обиколката беше провеждана от младо момиче на английски. Любопитно ми беше какво литовците разказват на чужденците за историята на Съветския съюз, затова реших да си замълча, че съм рускиня. За да не се смущава екскурзоводът, че някой може да оспори думите й. Вярно, когато ми хрумна тази идея, не очаквах това, което чух.

Екскурзоводът ни поведе към мястото, където някога се издигала главната синагога във Вилнюс, красива сграда в бароко-ренесансов стил. Преди Холокоста 45% от жителите на града били евреи. Нацистите изгорили синагогата през 1944 г. За това екскурзоводката спомена мимоходом и постави акцента не върху факта на изгаряне на Синагогата от нацистите, а над съмсем друго. Съветското правителство отказало да възстанови синагогата и не построило нова.

В думите й прозвучаха негодувание и възмущение.

След това екскурзоводът ни поведе към широката улица «Вочекю» (в превод от литовски «немска»).

«Вижте това, какво скучно строителството, — каза тя: такива бяха строежите в съветските времена. Тук Вилнюс прилича на Москва и Санкт Петербург. Има дори такъв руски филм, в който главният герой пристига на улицата си, влиза в апартамента си, но се оказва, че е в друг град. Просто всичко навсякъде е едно и също.»

Тук екскурзоводът започна да се смее почти истерично.

След това тя продължи: «В какво мислите превърнаха църквите по времето на съветската епоха?»

Всички мълчаха.

Тя се усмихна: „Представете си, едната църква я превърнаха в баскетболно игрище за масов спорт, представяте ли си — масов, а в другата църква направиха художествена галерия. Ето как съветският режим се отнасяше към религията!”

И отново екскурзоводката се възмути и негодува.

Повече не спомена за СССР».

Ако чуете екскурзовод,  който да плюе по Народна република България пред чужденци, моля, информирайте ни.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...