Главата на Мюнхенската конференция: Руската политика е ефективна, затова се страхуват от нея

Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската конференция, в интервю за германския вестник заяви, че при предизвикателства, включително, както изглежда на мнозина от страна Русия, ЕС се нуждае от единна външна политика и политика на сигурност.

Из интервюто:

Русия се съмнява в добрите намерения на Запада. Западът обаче става все по-малко западен. Принципите, които се смятаха за стабилни — например основите на правната държавност, обективната истина, фактите — действат само условно.

Преживяваме революция в същия мащаб, както по време на Първата световна война, когато кавалерията изведнъж започна да се сблъсква с танкове.

Изключително съм загрижен за лошите отношения между ядрените суперсили САЩ и Русия. При Клинтън и след него имаше преговори на различни нива, мерки за изграждане на доверие и програми за обмен на генерали. Всичко свърши.

От времето на пламенната си реч на конференцията през 2007 г. Путин направи това, което бе планирал: той се противопоставя, от своя гледна точка, на безотговорния Запад, оглавяван от САЩ, постъпателно укрепвайки способността на Русия да лансира собствените си интереси.

Русия се противопоставя на смените на режимите.

Путин дори подкрепя сирийския режим. Той иска да попречи на Запада, както беше през 2011 г. в Либия, да промени стратегическия пейзаж в ущърб на Русия. Тази външна политика беше изключително успешна.

Руската външна и отбранителна политика е високоефективна, тъй като се ръководи от един човек и обхваща целия спектър от дипломатически и политико-икономически инструменти, включително военните средства.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.tagesspiegel.de/politik/wolfgang-ischinger-ueber-einseitige-abruestung-helmut-schmidt-wuerde-sich-im-grabe-umdrehen/25524518.html

Коментари:

Зареждане ...