Ердоган в пълен шпагат се омота между Русия и САЩ: «Султанът» — обсебен от неоосманизъм

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде ултиматум на Дамаск — да прекрати военната си операция в Идлиб. В противен случай той обещава пълноценно нахлуване на сирийска територия.

Ердоган обаче се питва да хитрува, тъй като турските войски вече СА в Идлиб и предават бронирани машини на джихадистите, като извършват реални бойни действия срещу ВС на САР.

Успехът на Анкара в конфронтацията с Дамаск обаче е доста скромен. Контрнастъплението на джихадистите в Найраб и Марат ал Нуман е преустановено благодарение на ВКС на Русия.

И двете групировки понесоха големи загуби.

Освен това сирийската артилерия доста точно удари турски брониран конвой, което доведе до унищожаването на доста танкове, няколко бронетранспортьора, самоходни оръдия, както и камиони с боеприпаси, гориво и храна. В същото време, според различни източници, загинали са и доста на брой турски военни. Припомняме снимките от събитието.

Както сами разбирате, драги читатели, подобна ювелирна работа може да е дело само на руснаците, не и на сирийците. Това принуди Ердоган донякъде да натисне «спирачката» и да не позволи турските войски да започнат битка по повода.

Руснаците най-вероятно са използвали БПЛА или ракетите «Краснопол», защото буквално всеки боеприпас е ударил цел.

Празно няма, както се казва.

Във връзка с предполагаемото участие на по-тежкия «играч» (т.е. Русия) турският лидер се обърна към САЩ и НАТО с предложение да помогнат за военната му операция в Идлиб срещу сирийската армия, а очевидно и срещу Русия. Вашингтон обаче няма да се намеси в подобна авантюра. Това заяви помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О’Брайън.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви на главата на Пентагона Марк Еспер, че Анкара очаква по-конкретна подкрепа от САЩ и НАТО за ситуацията в сирийския Идлиб.

„Нашият министър изрази удовлетворението си от изявленията на американските власти относно последните събития в Идлиб. Подчертано бе, че САЩ и НАТО трябва да внесат тук по-конкретен принос“, цитира РИА Новости съобщението на турското министерство на отбраната.

По-рано руското външно министерство заяви, че причината за изострянето на ситуацията в сирийския Идлиб е неизпълнението на задълженията от страна на Анкара.

Съобщава се също, че турските въоръжени сили прехвърлят реактивни системи за залпов огън към границата със сирийския Идлиб.

Междувременно се получават съобщения, че американските военни са се присъединили към Турция при нанасяне на удари срещу САР. Според наличната информация неизвестни самолети са нападнали бившата американска база в Камишли, която сега е под контрола на САР. В резултат на това е имало жертви сред сирийските войски в село Дабан и са били причинени материални щети.

Очевидно ударът е нанесен от американски самолети, въпреки че това не е потвърдено официално нито от Вашингтон, нито от Дамаск. По този начин САЩ за пореден път демонстрират двуличието си, опитвайки се да не показват участието си в неблаговидни дела.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...