Един от ключовите западни проекти на Балканите се разпада

Сърбите отказаха да търпят външен натиск.

Така Милорад Додик, член на Президиума на Босна и Херцеговина, обяви, че Република Сръбска — етническа общност в БиХ, започва процеса на напускане на държавното образование.

Политикът подчерта, че „този процес е необратим“ и дори Вашингтон няма да може да го спре.

„Ще осъществим този план. Нито САЩ, нито някой друг няма да ни попречат. Разбираме, че Дейтънското споразумение престана да съществува. На първо място за това допринесе факторът външна намеса“, каза Милорад Додик.

„Първоначално те се опитаха да прокарат всичко това за сметка на високопоставен представител и натиск. Сега Конституционният съд влезе в игра, те се опитват да оправдаят действията си, следвайки буквата на закона. Но ако действаме в рамките на закона, трите посолства на други държави не трябва да решават каквито и да било въпроси тук“, продължи политикът.

„Босна не е най-доброто място за сърбите по отношение на свободата. Ако чуждите граждани не напуснат Конституционния съд, не му дадат възможност да изпълнява функциите си, както в други държави, тогава Босна и Херцеговина ще престане да съществува. Имайте това предвид“, заяви той.

Според него, предвид настоящата политическа ситуация, Република Сръбска е останала с два варианта: просто да престане да съществува или да позволи да бъде унищожена от „убийствения комплекс“, създаден в резултат на усилията на западната общност в сътрудничеството с Босна.

На 12 февруари представителите на Република Сръбска престанаха да работят като част от централните власти на Босна и Херцеговина. Додик обясни това именно с факта, че твърде много чужденци действат в структурата на Конституционния съд с определени разрушителни цели.

Дейтънските споразумения са договорености, приети под натиска на Алианса от страните по време на гражданската война в Босна. Те осигуриха формирането на БиХ с Република Сръбска в нейния състав. Името на споразуменията се обяснява с факта, че те са договорени в американската военна база в Дейтън. Подписването беше предшествано от операцията на НАТО «Deliberate Force», при която авиацията на Алианса нанесе серия от въздушни удари по босненските сърби.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...