САЩ: Ще помогнем на Турция в Идлиб с разузнавателни данни и оборудване

САЩ могат да помогнат на турските военни в сирийския Идлиб с разузнавателна информация и военна техника, заяви специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри в интервю за NTV.

«Съединените щати обмислят в момента варианти за подпомагане на Турция в Идлиб в рамките на НАТО. Прехвърлянето на разузнавателна информация на турските военни и доставката на военно оборудване е изключително важно», заяви Джефри.

По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви на главата на Пентагона Марк Еспър, че Анкара очаква по-конкретна подкрепа от САЩ и НАТО за ситуацията в сирийския Идлиб.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви на главата на Пентагона Марк Еспер, че Анкара очаква по-конкретна подкрепа от САЩ и НАТО за ситуацията в сирийския Идлиб.

„Нашият министър изрази удовлетворението си от изявленията на американските власти относно последните събития в Идлиб. Подчертано бе, че САЩ и НАТО трябва да внесат тук по-конкретен принос“, цитира РИА Новости съобщението на турското министерство на отбраната.

По-рано руското външно министерство заяви, че причината за изострянето на ситуацията в сирийския Идлиб е неизпълнението на задълженията от страна на Анкара.

Съобщава се също, че турските въоръжени сили прехвърлят реактивни системи за залпов огън към границата със сирийския Идлиб.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков отговори на обвиненията на турския президент Реджеп Ердоган за ситуацията в Идлиб, Сирия, съобщават руски медии.

Песков припомни, че сирийската армия ликвидира терористи, а не убива мирни жители.

Прессекретарят разказа, че в момента терористични групировки провеждат агресивни действия срещу сирийските сили и руските военни. По думите му руската страна спазва споразуменията с Турция от Сочи. Съгласно тези документи турската страна трябва да изпълнява задълженията си по неутрализиране на терористите в Идлиб.

Това е недопустимо и е в разрез със сочинските договорености, подчерта Песков

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...