Правителството на Хелмут Шмит знаело за планираните убийства на военната хунта в Аржентина, но си замълчало

ЦРУ и Германската федерална служба за разузнаване (БНД) са подслушвали най-близките си съюзници повече от две десетилетия. Това стана известно благодарение на журналистическо разследване. Като част от операцията «Рубикон» специалните служби са получавали информация чрез оборудване за шифроване, за което страните партньори платили много пари, съобщава ZDF.

Ричард Олдрич, професор от Университета Уоруик: Повече от 100 държави са платили милиарди долари, за да откраднат след това държавните им тайни. Беше много безцеремонно.

Информацията, получена от Германските тайни служби, била шокираща. Например по отношение на Аржентина: в края на 70-те и началото на 80-те години над 30 хиляди души станали жертва на управляващата военна хунта в страната. Германското правителство, водено от канцлера Хелмут Шмит, благодарение на подслушването, научило за всичко това много по-рано, но премълчало за предстоящите събития и не ги предотвратило. Бившият шеф на федералния канцлер на Германия Бернд Шмидбауер потвърди пред ZDF факта на операцията подслушване и я защити, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...