Ekspres (Сърбия): САЩ извиват ръцете на България за «Турски поток», но натискът на народа е по-силен

Сръбската публикация говори за ситуацията около продължаването на „Турски поток“ през територията на България. Преди шест години България, под натиска на САЩ, спря «Южeн поток», понастоящем София все още е под натиск. Но най-силният натиск е вътре в България и той е в полза на изграждането на «Турски поток».

Превод от Ekspres (Сърбия):

Воислав Вулетич, председател на Газовата асоциация на Сърбия, е оптимист. Той смята, че проектът само „малко закъснява“, но „натискът на Европа и Русия върху България е по-силен от американския“.

Въпреки това, преди малко повече от месец, след едно изявление на руския президент Владимир Путин стана ясно, че натискът на САЩ също не е безобиден.

Путин добави, че Русия може да намери алтернативен път, заобикаляйки България.

„Ще почакаме и ще видим как ще се развие този проект. Ако българите не го искат, ще намерим друг начин“, каза Путин.

Българският премиер Бойко Борисов отрича, че проектът умишлено се забавя, тъй като страната му изгражда средно пет километра газопровод на ден. Той обясни, че София е започнала строежа късно заради задължителните процедури и се надява проектът да бъде завършен до края на следващата година.

Воислав Вулетич обаче подчертава, че над България се оказва най-силен натиск и той е в полза на изграждането на «Турски поток»

«Отказвайки се от «Южен поток», Борисов нанесе огромни щети предимно на самата България и хората се разбунтуваха срещу нeго. Този път българите вероятно вече няма да имат възможност да избират. Причината за оптимизма вече може да е, че България има един вариант — да пусне газ през своята територия, колкото и американците й извиват ръцете”, заяви Воислав Вулетич пред„ Експрес”.

«Без «Турски поток» над България ще надвисне опасността, че един ден тя може да остане без газ», каза Вулетич.

Натискът на българския народ е по-силен от този, който САЩ упражнява над властта в България, допъли експертът.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.ekspres.net/biznis/turski-tok-i-bugarska-veza

Коментари:

Зареждане ...