Екс-посланик на САЩ: Политиката на Вашингтон е аморална, заменя доверието със страх и заплахи

Бившият посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович предупреди, че Вашингтон води «аморална» външна политика, която «заменя доверието със заплахи, страх и объркване», пише «Гардиън».

В първия си коментар, откакто напусна Държавния департамент преди две седмици, Йованович предупреди, че ръководената от администрацията на президента Доналд Тръмп външна политика носи риск от отчуждаване на съюзници и тласкането им към други партньори, които са по-надеждни.

Йованович беше отстранена от поста й в Киев от Доналд Тръмп през май 2019 г. Тогава президентът и съветниците му оказваха натиск върху правителството на Украйна да разследва политически опоненти на Тръмп. Йованович разкри доказателства за кампанията за натиск по време на изслушвания по импийчмънт процеса в Конгреса преди да прекрати кариерата си.

Трябва да бъдем принципни, последователни, да могат да ни се доверят, каза тя, докато приемаше награда за дипломация в Georgetown University.

«Откровено, аморална, неясна външна политика, която заменя доверието със заплахи, страх и объркване, не може да работи на дълъг период», предупреди тя.

Според нея Държавният департамент е изправен пред проблеми, като допълни, че на ръководството на департамента му липсва «политическа визия» и «морална яснота». Държавният секретар Майк Помпео не защити Йованович, когато беше атакувана от Руди Джулиани, адвоката на Тръмп. Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...