Путин се съмнява, че някои страни имат суверенитет

„Изконните територии“ не дават покой на японците. Този път авторът си спомня годишната пресконференция на Владимир Путин, на която беше повдигната темата за Украйна. Според авторът Накаява, Путин «изразил съмнения» относно суверенитета на някои държави, което изумило западните наблюдатели.

Превод от ViewPoint (Япония):

На 19 декември миналата година руският президент Владимир Путин по време на годишната голяма пресконференция изрази съмнения относно суверенитета на Украйна в регионите, които руснаците наричат «Новоросия», и изрази мнение за централната част на Украйна. Това силно изненада западните наблюдатели.

Президентът Путин вече повдигна идеята за Новорусия през 2014 г., малко след анексията на Крим. Това не продължи дълго, отчасти поради така наречената „украинска криза“, но се предполага, че тогава руският лидер се e стремял да създаде защитена от Русия територия, състояща се от осем югоизточни области на Украйна. Шест от тях са разположени на брега на Черно море.

Нови изявления за Новорусия

Пет години по-късно президентът Путин отново повдигна темата за Новорусия под друго име — „Причерноморие“. По-точно, въвеждайки темата за „Причерноморието“, Путин се позова на концепцията за Новорусия, която използва през април 2014 г.

„Новорусия“ е историческо географско наименование, отнасящо се до северното крайбрежие на Черно море, над което Руската империя придобива контрол в края на 18 век в резултат на три руско-турски войни. През 1922 г., след Руската революция, болшевиките предават този регион на Украинската съветска социалистическа република.

«… по време на създаването на Съветския съюз изконно руски територии, които никога не са имали нищо общо с Украйна (целият Черноморски регион, западните земи на Русия), са били предадени на Украйна», заяви главата на Русия.

Путин заяви, че в момента Харков, Луганск, Донецк, Херсон, Николаев и Одеса, които са част от Украйна, са области под названието «Новорусия».

Донецката народна република и Луганската народна република, които обявиха суверенитета си през април, заявиха през май, че ще формират Конфедеративната република Новорусия. Очевидно името «Новорусия» е в съответствие с желанията на президента Путин.

Междувременно терминът «Причерноморие» е стандартен израз, използван от времето на Руската империя, в съветския период и до наши дни. От гледна точка на географията, то практически съвпада с Новорусия. Въпреки това експертите смятат, че това има силен политически подтекст.

На пресконференция в края на миналата година президентът Путин използва фрази като „западноруски земи“ и „изконни руски територии“ в допълнение към „Причерноморието». Това изглежда предполага намеренията на Русия да възстанови териториите си в Украйна.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

Зареждане ...