Гърция не може да се справи с притока на мигранти

Гърция все още се опитва да се справи с притока на мигранти

Гръцкото правителство планира да изгради центрове за депортиране и отказва да предостави убежище за повече от три години.

С оглед на скорошното значително увеличение на броя на новопристигналите мигранти, гръцкото правителство иска да направи страната си непривлекателна като дестинация за нелегални имигранти.

Гръцкият министър по миграцията Нотис Митаракис съобщи вчера, че пет острова за регистрация и депортиране ще бъдат създадени на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос. Строителството се планира да започне през март, заяви министърът в интервю за «Скай» в Атина.

От своя страна съществуващите съоръжения, включително скандално известният лагер Мория на Лесбос, трябва постепенно да бъдат затворени.

„Планираме да подготвим лагерите през лятото и искаме да изпращаме 200 мигранти обратно в Турция всяка седмица“, каза Митаракис.

В същото време гръцкото правителство има за цел да спре предоставянето на убежище за повече от 3 години. В интервю за в. «To Vima» министърът на миграцията обяви, че старите принципи за убежище вече са остарели. В бъдеще на бежанците ще бъдат осигурени жилища за максимум три години. Дори ако условията се променят в страната на произход, подслонът „не може да бъде продължен“, каза Митаракис.

Гърция е предоставила убежище на приблизително 40 000 души от началото на бежанската криза през 2015 г., каза министърът, още 87 000 молби за убежище са в процес на разглеждане.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.diepresse.com/5766779/athen-schreckt-migr..

Коментари:

Зареждане ...