Българите в Украйна търсят помощ от Родината

Българската общност настоява Болградският регион да получи особен статут на български регион.

Повод за тяхното искане е водената в Украйна административно-териториална реформа, която ще създаде четири пъти по-големи от настоящите териториални единици. Има реална опасност от разформироване на Болградския регион, чието население е предимно от български произход. Това застрашава компактността на българската общност и може да лиши хиляди деца с български произход от изучаване на майчиния им език.

Това стана ясно по време на обсъждане на проблемите на българската общност в Украйна, разисквани на заседание на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова.

Тревожните сигнали за опасностите пред компактността на населението с български произход и запазването на изучаването на български език са изпратени до българските институции от български дружества в Украйна. В съвета участват представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

Участниците в дискусиите смятат, че българската държава трябва да отстоява интересите на българската общност преди да бъде завършена реформата през 2021 г. Позицията ни трябва да бъде категорична и последователна — да не се допуска раздробяване на Болградския регион. Българската общност очаква по-голяма активност от страна на българската държава и моли този въпрос да бъде поставян при преговори на различни нива, съобщи БГНЕС.

Коментари:

Зареждане ...