Гешев: Ако има данни, че лице с имунитет е извършило престъпление, Парламентът ще реши има ли основание за импийчмънт

«Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат».

Това заяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев и уточни, че според него президентската инициатива е на тема «има някакъв проблем, намерете го».

Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с «изтърканите политически клишета», че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му.

Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначавенето на Гешев за обвинител номер едно в страната.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS:

Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията» и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

По думите съобщението било любезно, като уточни, че напоследък с него всички са любезни.

Във връзка с огласените СРС-та. Гешев заяви, че това са веществени доказателствени средства.

«Това не е изключение, това е стил на поведение на тези структури, които аз ръководя», категоричен беше главният прокурор.

думите му в обществото трябва да има и другата гледна точка и ние заставаме с имената си и заставаме зад определени тези.

Дали сме прави, или не сме — ще преценят българските граждани. Ние не се притесняваме от истината«, подчерта главният прокурор.

«Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите й.», отбеляза Гешев.

Той уточни, че в хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство — не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство.

«На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното — да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията», обясни главният прокурор.

«Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев — бел.ред.) твърдят, че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление», запита Гешев.

По думите му не се е обърнал в случая към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата дали е президентът и дали е извършено престъпление заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията.

Гешев е на мнение, че всички са се хванали за определението «държавна измяна», защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от искането му, която била по-важна.

«Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет — дали президент, дали вицепрезидент — може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. 

След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт», обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС. «Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим».

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото » всяко действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията».

По отношение на Васил Божков и парите от лотарийните билети, Иван Гешев изтъкна, че прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия.

Той е категоричен, че обвинението ще направи всичко възможно да върне в България бизнесмена Васил Божков. До момента той има седем повдигнати обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...