Николай Малинов: Русия награждава онези, които развиват отношенията между страните, докато САЩ раздават правосъдие от името на други страни и съдилища

8 февруари 2020-Нюз Фронт.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на 6 февруари 2020 година обвини Андон Миталов, съдия от специализирания съд в България, в корупция и обяви забрана за влизане в САЩ за него и членовете на семейството му. Важно е да се подчертае, че никой от САЩ няма право да обвинява български граждани и да оказва натиск на български институции. Това се нарича- грубо погазване на суверенитета.

Председателят на националното русофилско движение в България Николай Малинов коментира ситуацията по следния начин:

„Тъй като в изявлението на Държавния департамент не се посочват мотивите, причините и аргументите на прокуратурата, средствата за масова информация свързват това с решението на съдията да ми позволи да замина за Москва миналия ноември във връзка с връчването на Ордена за дружба.

 

 

Аз категорично съм против американската намеса в България и на свой ред ги посъветвах да се обърнат към древния български народ за съвет как да се отнасят към коренното си население и как да изградят по-духовна държава. «

 

Николай Малинов отбеляза, че Русия награждава с ордени онези, които развиват отношенията между страните, докато САЩ разпределят правосъдие от името на други страни и съдилища.

 

Съдийската колегия след това поиска от САЩ доказателства за корупцията на техните колегии.

Премиерът се дистанцира от коментар за съдебната система и обвинението на Държавния департамент на САЩ.

 

Обидно ми e чужда държава да заявява, че наш висш служител е корумпиран. Андон Миталов трябваше да бъде привлечен под отговорност от българската съдебна система, но щом САЩ не обявиха името на нашите служби, значи че нямат доверие за добро разследване“, разкри Дечев.

„Обидно е за националното ни достойнство друга държава да казва кой е корумпиран. Иска ми се от Щатите да обявят доказателствата срещу Миталов, а дали някой е корумпиран или не се решава в съда“

 

Има процедура, при която човек със забрана да излиза от страната, може да поиска да бъде пуснат за кратък период. Главният прокурор може да откаже, но това може да се обжалва. Не знам дали колегата е нарушил тази процедура“, разкри още той.

„Помпео заяви, че има сериозни корупционни действия от страна на нашия колега. Но все още няма предоставени доказателства за това“, коментира съдия Емил Дечев.

 

Това наистина не е поредната нелепа ситуация, това е изключително сериозно посегателство на САЩ срещу суверенитета на България. И задължително трябва да последва отговор, симетричен.

Разбира се, по всички канони на дипломацията и международните отношения, посланикът на САЩ трябва да бъде обявен за персона нон грата у нас и да напусне, а това по принцип се прави от МВнР, също така трябва да има официален коментар от българските власти, че благодарим много на САЩ за вниманието и проявената грижа, но с нашите вътрешни дела ще се оправяме ние, без тях, защото не е тяхна работа, най-малкото.

Да си гледат там в собствената страна по-належащи въпроси.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...