Тръмп внезапно и несъзнателно помогна на републиките в Донбас

Вашингтон се оказа не толкова надежден партньор на Украйна.

Украинските окупационни сили в Донбас отдавна можеха да използват ново оръжие, доставено директно от САЩ срещу местните жители, но американската администрация сериозно «удари» киевските власти. Предвид продължаващата агресия на украинските наказателни отряди, Вашингтон предостави неочаквана услуга на народните републики на Донбас.

Както съобщава BuzzFeed, скандалът с 391-те милиона долара замразена военна помощ за Украйна не е единственият случай. «При мистериозни обстоятелства» са забавени едновременно и преките търговски споразумения между Украйна и американски компании.

По данни на СМИ, става дума за поне шест украински поръчки за въоръжение и боеприпаси, които администрацията на Тръмп изкуствено забавя. По тези договори Киев вече е платил 30 милиона долара.

Бивши чиновници от Вашингтон, запознати със ситуацията, споделиха пред журналисти, че Държавният департамент обикновено одобрява подобни договори за няколко месеца. Но в случая с Украйна пет доставки от американски военни корпорации се бавят вече една година, а една — повече от една година. Никой до момента не се е добрал до обяснение на ситуацията от страна на Белия дом. Държавният департамент твърди, че договорите се разглеждат.

«Украйна може би трябва да стане по-мъдра и да започне да търси по-надеждни доставчици на оръжие и боеприпаси», каза в разговор с журналисти един от източниците.

Изданието се е свързало с украински служители, които предполагат, че ситуацията може да има общо с опита на Китай да купи предприятието за строителство на самолети Motor Sich от Киев.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...