САЩ — на ръба на гражданска война

Личността на Доналд Тръмп може да бъде повратна точка в историята на САЩ.

Най-успешната седмица в историята на лидерството на Доналд Тръмп му донесе победа в процеса на импийчмънт. Републиканските му колеги се притекоха на помощ на американския лидер, чието мнозинство от гласовете позволи на Сената да оправдае Тръмп по двата члена за импийчмънт, одобрен от Камарата на представителите под ръководството на демократите на 18 декември. Така, за голямо съжаление на демократите, третото в историята на САЩ съдебното дело срещу президент на САЩ с опити за отстраняването му от длъжност се провали.

Тръмп бе оправдан по двата пункта за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Интересното е, че републиканецът Мит Ромни стана първият сенатор в историята на САЩ, който гласува в процеса на импийчмънт, за да осъди член на собствената си партия. Гласът му обаче не стана решаващ и Тръмп в стила на най-добрите си традиции в официалния си акаунт в Twitter осъди действията на бившия си колега, наричайки го лицемер.

Републиканците, които запазиха президентството на Тръмп и увеличиха шансовете му за втори мандат, нарекоха решението на демократите да продължат процеса на импийчмънт «най-лошата грешка в историята на американската политика», а самият президент обвини «левите радикали демократите» в злоупотреба с власт. От своя страна председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която по-рано разкъса текста на речта на Тръмп в Конгреса, го обяви за „заплаха за американската демокрация“, тя осъди републиканците, че предават конституцията на САЩ.

Очевидно поляризацията, нарастваща в политическата система на САЩ в продължение на много години, продължава да се увеличава. Конкуренцията между управляващите елити в държавата е толкова силна, че американското общество е на прага на негласна гражданска война, която държавата успява да избегне повече от половин век.

От друга страна, вероятно един неуспешен импийчмент ще предизвика обратния ефект за американския президент. Демократическата партия не можа да убеди нито Сената, нито самите американци, че Тръмп е виновен и трябва да бъде отстранен от поста си. Освен това импийчмънтът даде добър финансов резултат за президентската кампания. Възможно е преди изборите през ноември 2020 г. Тръмп да бъде многократно замесен в информационни атаки, отново свързани с Русия или Украйна, но понастоящем той уверено върви към втори мандат.

Ситуацията ще стане ясна през следващите дни.

Италианският политически експерт Тиберио Грациани в коментар за News Front отбеляза, че Тръмп е успял да укрепи позициите си поради скандалния импийчмънт. Демократите от своя страна вероятно ще научат урока си от този провал и ще започнат още по-агресивна кампания.

„Това със сигурност е победа за настоящия президент на САЩ“, каза той. — Победа в една от онези много битки, които се различават от войната, развихрила се през 2015-2016 г. между Тръмп и «дълбоката държава». Делото за импийчмънт беше коварно, но с негова помощ Тръмп определено засили властта си. Демократите от своя страна по-ясно ще формулират и увеличат агресивните си стратегии по време на предизборната кампания“.

Скандалът и неуспешният импийчмент изиграха голяма роля не толкова за определянето на бъдещата съдба на Тръмп, колкото за засилването на разцеплението в рамките на американската социална система. И смисълът тук не е, че републиканците и демократите не се ръкуват преди да говорят в Конгреса или разкъсват конкурентни текстове. Проблемът е, че все още не е възможно да се постигне компромис в контекста на съществуващите американски реалности.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...