В Полша ще съборят паметникът на благодарността на Червената армия

5 февруари 2020-Нюз Фронт.

Паметникът в град Лешно на Великополското воеводство ще престане да съществува до края на седмицата.
На негово място искат да монтират камък, посветен на 100-годишнината от завръщането на град Лешно към границите на Република Полша. Събарянето на паметника е в съответствие със закона за декомунизация Великополският войвода разпореди. За това съобщава Censor.NET с позоваване на «Полското радио».
Всички части на паметника ще бъдат поставени на склад.

 

В Полша ще съборят паметникът на благодарността на Червената армия

На мястото на съборения паметник кметът на Лешно предложи да се постави камък, посветен на 100-годишнината от завръщането на град Лешно в границите на Република Полша. Окончателното решение сега трябва да бъде взето от градските депутати.

Съветският паметник е издигнат веднага след края на Втората световна война.
В него има две таблички с надписи на полски и руски език: „Вечна слава на загиналите в борбата за свобода и независимост на Съветския съюз и Полша герои“.

За последните двадесет години в Полша са унищожени стотици съветски паметници. Това заяви посланикът на Русия в страната Сергей Андреев.

Според нашите оценки в Полша остават над 100 паметника на съветските войници-освободители (извън територията на местата за военни погребения (през 1997 г. е имало 561) «, каза той в коментар за РИА Новости.

В същото време страната активно подкрепя политиката за унищожаване на съветското минало.
Полският президент Анджей Дуда през 2017 година подписа закон, който по същество легализира унищожаването на паметници като „пропаганда на комунизма“. Документът включва събарянето на паметници. Около 230 паметника в чест на Червената армия попадат под него.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...