Правозащитници: Дано следващите президенти отменят «срамното дело» на Тръмп


Главата на белите Доналд Тръмп отмени забраната на своя предшественик Барак Обама и позволи на американските войски да продължат да използват противопехотни мини, според Die Zeit. Президентската администрация заяви, че това ограничение може да «навреди много» на военните по време на бойните действия. Международните правозащитни организации реагираха на решението на Тръмп с възмущение, като нарекоха тази стъпка „срамна“.

Видео: Украински офицер: Киев заповяда да се използват противопехотни мини.

Използването на този тип оръжия беше забранено през 2014 г. от предшественика на Тръмп Барак Обама, припомня германското издание. Той нареди да унищожат запасите от наличните мини. Изключение е направено само в случая на границата между Северна и Южна Корея, където е оставено минното поле.

Този вид оръжие е използвано в конфликтите по целия свят и си е спечелило славата като едно от най-коварните, отбелязва изданието. Мините са причината за многобройни мирни жители. През 1999 г. влезе в сила т. нар. Договор от Отава, тоест Конвенцията за забрана на противопехотните мини, подписана от повече от 160 държави.

Международните правозащитни организации реагираха възмутително на решението на Тръмп. Те нарекоха тази стъпка „срамна“ и изразиха надежда, че бъдещите американски президенти ще поправят грешката на сегашния ръководител на Белия дом.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...