Какво се случва? Русия спешно предислоцира уникалния си радар в база Хмеймим в Сирия

Несъмнено информацията за спешното оперативно прехвърляне на един от двата стратегически оптико-електронни, радиолокационни и радио-разузнавателни самолети Ту-214R (борд RF-64514) от авиобазата «Чкалов» в близост до Москва към руската аерокосмическа база в Сирия «Хмеймим» може да стане изключително полезна и сериозна храна за размисъл за военните експерти и компетентните наблюдатели, които прогнозират сценарии на развитието на оперативно-тактическата обстановка в „големия Идлиб“, както и по източния бряг на Ефрат.

Какво се случва? Русия спешно предислоцира уникалния си радар в база Хмеймим в Сирия

Необходимостта от същото прехвърляне на Ту-214Р в авиобаза «Хмеймим» на 15 февруари 2016 година беше предизикана от оперативно-тактическата ситуация, която бе налице едновременно в няколко участъка от сирийския театър на военните действия.

Тогава подразделенията от 4-та механизирана дивизия на Сирийската арабска армия, Националните сили за отбрана, елитната доброволческа бригада «Ал Кудс», Голанския полк, бригадата «Ястребите на пустинята», а също афринските кюрдски подразделения, осъществяващи прегрупиране с цел настъпление към Палмира и др. територии, не нуждаеха от непрекъснато предоставяне на точна и достоверна информация за тектическата обстатновка — включително за опорните пункстове на противника, но и за движението на бронираната техника, както и за подземната инфраструктура, едновременно в няколко оперативни направления.

С подобен спектър от задачи можеше да се справи само Ту-214Р.

Уникалната отличителна черта на радиолокационния/радиотехнически комплекс МРК-411 (за разлика от радара AN/APY-3 на самолета E-8C «J-STARS») е способността да работи на по-ниски честоти, обезпечаващи реализирането на режим на подповърхностна радиолокация, позволяваща откриването на подземната инфраструктура на противника.

Логично е да се предположи, че поредната предислокация на RF-64514 в авиобаза «Хмеймим» ще бъде за сирийската армия фундаментална основа за финалния етап от освобождението на многострадалния сирийски народ от идлибско свърталище на гадове.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...