Борисов: Курсът на лева към еврото да става само с ратификация на парламента

Премиерът Бойко Борисов поиска управляващите, заедно с БНБ, да подготвят такива поправки в законодателството, че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента.


Пред министри в МС той предложи днес да има среща на финансовия министър с управителя на БНБ и председателя на бюджетната комисия. На срещата да се обсъдят законодателни промени, за да се гарантира курса на лева към еврото. Тези промени трябва да се съгласуват с Европейската централна банка, каза Борисов.
Чух много спекулации по искането България да е в чакалнята на Еврозната.

Това е най-важната цел, която да защити финансовата ни система. Когато си в Еврозоната, не можеш да бъдеш от държавите, които са на втора скорост. Всички в общия банков съюз искат да знаят какво е положението на българските банки, допълни той.
Правилата на ЕС изключват фиксирането на валутния курс в националното законодателство, посочи вчера пред бизнесмени управителят на БНБ Димитър Радев. Ние знаем за тази тема от години и винаги сме чакали да достигнем напредък по нея, за да отстраним това несъответствие, каза Радев. С промяната в член 29 на Валутния закон не се отменя валутния курс. Само се казва, че одобряването на валутния курс ще става по реда на европейската правна рамка, уточни той.

С европейската правна рамка има възможност да се поиска промяна на валутния курс, но на практика всички страни с устойчиви валутни курсове не са ги променяли, каза Радев и даде пример с Балтийските страни. Дори да има такова искане, подобно предложение се взема с консенсус, а България има два гласа — на финансовия министър и на управителя на БНБ, добави Радев.

Източник: София, БТА

Коментари:

Зареждане ...