С-70 — новият смъртоносен безпилотник на Русия

Неслучайно първият полет на дрона „Охотник“ бе извършен в същия ден, когато Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие престана да съществува, тревожи се американският експерт. В статия за The National Interest той анализира преимуществата на руската разработка.

Превод от The National Interest (САЩ):

«Охотник» е тежък ударен БПЛА тип «летящо крило» (или тежко «ударно разузнавателно безпилотно летателно средство»). Това означава, че С-70 е стелт дрон, който може да извършва смъртоносни атаки, както и да изпълнява разузнавателни функции и да служи като средство за електронна война.

Въпреки че в началото руската преса се съсредоточи върху ударните функции на «Охотник», тя наскоро го нарече платформа за разузнаване и електронна война с голяма продължителност на полета. В този случай той може да проникне във въздушното пространство на противника и да попречи на работата на радарите и предаването на сигналите, като по този начин да отвори «прозорец» за ракетите и пилотираните изтребители.

Дори и да има нисък клас стелт, С-70 може да послужи на Русия като полезен инструмент за извършване на разузнавателни и ударни мисии с дълга продължителност на полета — според някои доклади именно това липсваше на Русия по време на въздушните й операции срещу сирийските бунтовници.

Разбира се, успехът на проекта „Охотник“ ще зависи и от способността на Москва да продължи да финансира развитието на този БПЛА и неговото производство.

Макар по време на изпитанията на 2 август «Охотник» да бе управляван от пилот, изданието Russia Beyond заяви, че той представлява «напълно роботизиран» БПЛА, който е способен да изпълнява операции автономно: т.е., вместо да се намира под управлението на човека, «Охотник», благодарение на бордовата си система ИИ, е способен да реагира динамично на променящите се обстоятелства и да изпълнява по-рано зададените задачи по операциите.

Себастиен Роблин има магистърска степен от университета в Джорджтаун за разрешаване на конфликти. Работил е като университетски инструктор в Корпуса на мира в Китай. Роблин редовно публикува статии по сигурността и военната история на сайта War is Boring.

Петя Паликрушева

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/meet-sukhoi-s-70-russias-new-and-deadly-stealth-drone-117191

 

Коментари:

Зареждане ...