Радев: Не съм вършил нищо нередно

Не съм търсил контакт с главния прокурор по тази тема. Очаквам неговите мотиви, на ход в момента е Конституционният съд. Нямам идея за конкретен случай, защото съм убеден, че не съм вършил нищо нередно, заяви президентът Румен Радев, коментирайки въпроси на днешната отчетна пресконференция с вицепрезидента по повод третата година от встъпването им в длъжност.


България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всякаква намеса в националната си сигурност, коментира президентът Радев на въпрос за т.нар. шпионски скандали от последната седмица. По думите му обаче, за всяка такава дейност трябва да има събрани ясни и безспорни доказателства. За интереса на други държави към вътрешни за страната ни теми, президентът коментира, че има тънка граница и трябва да има ясно разграничение между дейността, която извършва всеки дипломат — за развитие на връзките, информацията, която той събира, с каква насоченост и мотиви е, и дали се прекрачва границата, в която вече има намеса в националната сигурност с определен интерес.

Президентът е на мнение, че действията по този въпрос не трябва да се превръщат в «телевизионно реалити», защото дипломацията е чувствителна материя и ефективността трябва да бъде водеща пред ефектността.
За отношенията между Русия и България Радев е на мнение, че развитието им в момента има две страни. Едната е по чисто дипломатическа линия и се очаква да има реципрочност на действията и вероятно двама български дипломати да бъдат изгонени. От друга страна България и Русия имат общи интереси от по-голяма сигурност в региона, от развитие на двустранните отношения на здрава прагматична основа, посочи Радев. Той се надява т.нар. шпионски скандали да не навредят на отношенията, защото България вече е вложила значителни средства в газопровода «Балкански поток».

Радев потвърди, че има покана от президента Путин да присъства на парада за 9 май в Москва, но още не е отговорил и не иска да спекулира преди да изпрати отговора си.

При всички положения ще имам много по-високо доверие в българското правителство, ако водещата цел на неговата дейност е не «доизбутване» на мандата, а благосъстоянието на българските граждани, заяви Румен Радев на въпрос има ли доверие като държавен глава в правителството.

Той коментира вота на недоверие като нормален парламентарен механизъм, но добави, че по-особеното на този вот е, че той е естествено продължение на дневния ред на обществото. Радев добави, че кризата е много дълбока, а решението е в ръцете на парламента и всеки народен представител трябва да изрази волята си — в зависимост или от обществения интерес, или от партийната дисциплина и коалиционната математика.
НСО води дейността си на база на закона за службата. Неведнъж съм коментирал този закон и съм твърдял, че той има нужда от реформиране, защото вменява отговорност на президента, без той да има реални правомощия, каза президентът на въпрос за възможните законодателни промени. Създаване на паралелни охранителни структури, и то в силовите ведомства, президентът коментира като «твърде рисково начинание» по много причини, припомняйки случая «Белите брези» преди години. Тук става въпрос за много сериозни въпроси по комуникация, координация и взаимодействие, за много ясни критерии, по които трябва да бъдат охранявани хора, обхватът им. Това не е проста дейност, тя се подчинява вече на редица международни стандарти, на много сериозна подготовка, така че аз ще искам да видя подробно мотивите, замисълът за реализация на една такава дейност, заяви президентът.

Изобщо в момента в дневния ред не влиза дебат и обмисляне на втори мандат, посочи Радев, попитан дали обмисля да се кандидатира за втори мандат, като добави, че оставя темата като добра почва за спекулации в социологически агенции и експертни коментари.

Източник: София, БТА

Коментари:

Зареждане ...