Гешев: Образувани от прокурори досъдебни производства са причината да поискам от КС тълкуване за разследване на президента

Образувани от прокурори досъдебни производства са причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване за това може ли президентът да бъде разследван. Това обяви самият Гешев преди началото на поредното заседание по делото КТБ, съобщава Нова телевизия.

Обвинител номер едно обясни, че му е било изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори, които са видели данни, пораждащи неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. По тази причина са му изпратили досъдебното производство с оглед неговите правомощия да сезира Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията.

Припомняме, вчера главният прокурор поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то «държавна измяна» и «нарушение на Конституцията». Гешев пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

По-късно същия ден от президентството коментираха, че само Конституционният съд може да тълкува Конституцията.

Днес по време на отчета на третата година от мандата си президентът Румен Рардев изрази убеденост, че не е извършил нищо нередно.

Той заяви, че нямал идея за какво се отнася питането на главния прокурор, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...