Да се смее ли човек, да плаче ли: Украйна ще блокира Крим

В Украйна обявиха началото на блокадата на Крим. Украйна създава морска затворена зона около цялата територия на руския полуостров Крим, като възнамерява да създаде блокада на региона и да не позволи каквито и да било опити дори да се доближи Крим.

Затворената зона ще бъде контролирана от украинския флот и самолети, което очевидно показва ново усложнение на ситуацията в отношенията между Русия и Украйна.

„Украинските чиновници възнамеряват да блокират морския подход към анексирания Крим. За целта държавната институция «Хидрография на Украйна» работи по създаването на морска режимна зона около полуострова, целта на която е да предотврати попадането на чужди кораби към бреговете на Крим. Инициативата на «Държавната хидрография на Украйна» за създаването на морска режимна зона беше подкрепена от украинския флот и Държавната гранична служба.

Понастоящем авторите на проекта чакат одобрението на Министерството на външните работи на Украйна. «Държавната хидрография на Украйна» обяснява: границата на морската режимна зона ще премине по контура на полуострова на разстояние 12 мили (повече от 22 км).

Конвенцията на ООН за морското право позволява на Украйна да блокира подходите към Крим: тя предвижда правото на крайбрежна държава временно да спре мирното преминаване на чуждестранни кораби, като взема предвид заплахата за сигурността на тази крайбрежна държава, се казва в съобщението на Радио Свобода.

Анализаторите наричат подобни действия открита провокация.

„Украйна е абсолютно наясно, че подобни действия ще доведат до ответни стъпки от страна на Русия. Това е възможно в отговор на блокадата на Крим, която блокада от страна на Украйна е малко вероятна, Русия може просто да блокира преминаването на украинските кораби през Керченския проток“, отбелязва експертът.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.svaboda.org/a/30394494.html

 

Коментари:

Зареждане ...