2019 година стана повратна точка за интеграцията на републиките на Донбас в Русия

28 януари 2020-Нюз Фронт.

Когато през февруари 2019 година в Луганск и Донецк започнаха да говорят, че скоро жителите на Донбас ще получат руски паспорти, тази новина не беше възприета сериозно в началото.

Интеграцията на ЛНР и ДНР в руското социално-икономическо и културно пространство през 2019 година беше ускорена. Замразената политика на периода 2015-2017 г. сякаш остана в миналото.. В Луганск и Донецк републиканското законодателство бързо се синхронизира с руското и започна изграждането на архитектурата на властта.

Предстои много работа — срамно е да се признае, но през всички тези години в републиките активно използваха украинското законодателство. Законодателната база на младите републики на Донбас е коктейл от украински, руски и местни закони.

В ДНР все още използват Административния и Кодекса на труда на Украйна.
Сега предстои наваксване на пропуснатото време. Поставянето на ред в данъчната система, митническото регулиране и други области, оптимизирането им според руското законодателство.

В началото на 2020 година в ДНР бяха приети редица концептуални закони.

Беше приет законът „за държавната гражданска служба”, бяха приети и Законът „За Върховния съд на ДНР” и „За съдебния отдел при Върховния съд на ДНР”.Също през януари тази година, ДНР направи голяма стъпка към формирането на пълно и отворено правителство.
И така, бяха направени изменения в „Закона за държавните тайни“ и „За основите на бюджетната структура и бюджетния процес в ДНР“.

До 16 януари всички икономически, включително бюджетните показатели на републиката се считаха за държавна тайна.

Сега в Донецк обещават да публикуват бюджета (между другото, през 2020 за първи път в републиката ще е годишен, а не за тримесечие).Самият закон „За основите на структурата на бюджета и бюджетния процес в ДНР“ беше приет през 2019 г. Също миналата година приеха Гражданския кодекс, закона „За Централната републиканска банка на ДНР“ и нормата за задължителната автомобилна застраховка.

Решението на президента на Руската Федерация Владимир Путин за въвеждането на опростена процедура за получаване на руско гражданство за жителите на Донбас може да се счита за съдбоносно.
Към днешна дата 227 хиляди жители на Донбасвече са получили руски паспорти.

Процесът постепенно достигна доста приемливо ниво — с такива темпове ще са необходими още 4-5 години, а републиките ще бъдат населени предимно не само от руснаци, а от руски граждани.
Това обстоятелство ще доведе до грижата на Русия за безопасността на живота и здравето на новите й граждани.

Най-просто казано — има надежда, че военните действия ще са нещо от миналото.
Да, днес изглежда като почти невъзможен сън. Но когато през февруари 2019 година в Луганск и Донецк за първи път се заговори за това, че жителите на Донбас ще могат да получат руско гражданство, в началото никой не смееше да вярва. А днес това е факт.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...