Отмъщението за русофобията се оказа смъртоносно: Русия нанесе удар по Австралия и Канада

Руският газопровод „Силата на Сибир“ лиши Австралия и Канада от най-големия пазар на втечнен природен газ, пробивайки внушителна дупка в бюджетите на двете страни.

Отмъщението за русофобията се оказа смъртоносно: Русия нанесе удар по Австралия и Канада

Китай е готов изцяло да премине към тръбопроводния внос на газ, като отказва да внася втечнен природен газ, който доскоро заемаше доста голям дял от китайския енергиен пазар. Най-засегнати от това са Австралия и Канада, чийто износ на втечнен природен газ е фокусиран само върху Китай.

Участниците от Изследователския център Bloomberg в Шанхай стигнаха до такива тревожни заключения за най-близките съюзници в САЩ, прогнозирайки пълен спад в търсенето на втечнен газ в Китай.

В момента, поради митата върху американското гориво, Австралия и Канада са най-големите доставчици за Китай. За тези износители на втечнен природен газ Китай е най-печелившият и всъщност единственият пазар. Другите азиатски страни са просто наситени с газ. Канбера и Отава се хранеха именно с доставките за Китай.

Сега Пекин постепенно намалява потреблението на синьото гориво, което вече удря основните доставчици на впечнен газ. Основният проблем на Запада обаче е руският газопровод „Сила на Сибир“. Китайците се обръщат към тръбопроводния газ, изоставяйки нерентабилното в сравнение с руското гориво.

Спадът на потреблението на газ в Китай няма да навреди на руския газопровод, тъй като дори минималните нужди на Пекин изискват пълно натоварване на тръбата. Австралия и Канада в същото време ще останат без пукнат цент.

«Силата на Сибир» ще има огромно влияние върху газовата индустрия в целия Китай и завинаги ще изтласка втечнения природен газ от Китай. Всъщност пускането на газопровода вече нанесе непоправима вреда на икономиките на Австралия и Канада — това има огромно влияние върху формирането на бюджета на двете страни.

През 2014 г. Русия по очевидни причини започна своеобразен икономически завой на изток. Западните русофоби не разбраха намеците и отговориха на опасната тенденция с нови санкции.

В резултат на това очаквано Москва излезе победител, а тези, които първи атакуваха Руската федерация преди повече от пет години, останаха без нищо.

Отмъщението за русофобията се оказа смъртоносно.

Петя Паликрушева