Мечтата на руската мечка за световно господство е осъществена

Според теорията за Хартланд контролът върху арабския свят ще гарантира световното господство, тъй като той е ключът към Западна Азия и стратегическия регион на Евразия. Според автора Русия се движи в правилната посока и ако Москва може да изгради необходимите алианси, то утре ще управлява Близкия изток, което означава целия свят.

Превод от Rai Al Youm, Великобритания:

Мечтата на руската мечка за световно господство е осъществена
В политиката няма постоянни врагове и приятели, има постоянни интереси

През 1974 г., след като приключи войната на Съдния ден, в Рабат се проведе секретна конференция с подкрепата на американското разузнаване. Американците призоваха Египет и Саудитска Арабия да им помогнат да прогонят руснаците от Африканския рог и Близкия изток. Кайро отговори на този призив и даде голям принос в процеса, като изгони съветските специалисти от страната преди и след споменатата война, въпреки факта, че египетската армия бе снабдена със съветско оръжие. Причината за това беше споразумението между Анвар Садат (Anwar as-Sadat) и Хенри Кисинджър (Henry Kissinger).

След разпадането на Съветския съюз, падането на Берлинската стена, разпадането на Организацията на Варшавския договор и началото на формирането на единна глобална система (глобализацията), Руската федерация се стремеше да изгради оста Москва-Техеран, за да проникне в Близкия изток.

Започна нова борба за арабския свят, чието стратегическо значение е признато във всички геополитически теории. Авторът на теорията за Heartland, Халфорд Макиндър, смята арабския свят за един от ключовите региони, контролът върху който ще доведе до световно господство, тъй като исторически той е ключов за Западна Азия и стратегически регион за Евразия.

Следователно, ако някоя държава иска да контролира сърцето на Евразия, е необходимо преди всичко да работи за гарантиране на сигурността в този регион и да засилва влиянието си там.

Ако погледнем политическите отношения между Иран и Турция, от една страна, и Съединените щати и Руската федерация, от друга, ще видим, че арабският свят е ключът към американско-руската геополитическа конкуренция. Арабските страни имат достъп до проливите, през които преминават най-важните търговски морски пътища, водещи от Близкия изток към западната част на Европа.

Говорим за Ормузкия и Баб ел-Мандебския проливи и Суецкия канал, които имат стратегическо значение за политическата география на арабския свят.

Последният се намира на мястото на сливането на трите континента и контролира най-важните пътища на световната търговия. По този начин арабският свят е арена на конфронтация между великите сили.

Новият режим в Русия достигна границите на Сирия, а САЩ проправиха пътя за влизането й в Персийския залив след революциите от „Арабската пролет“. Тогава те позволиха на престолонаследника от Саудитска Арабия да установи контакт с Москва и да започне сътрудничество на различни нива.

Египет беше сред онези държави, които бяха първите, които се сдобиха с руски изтребители. Той подписа споразумения с Москва, включително за изграждането на ядрен реактор…

Русия смята себе си за способна да защитава основните концепции, които подкрепят влиянието и присъствието й в Близкия изток, в арабския свят, както и тежестта на Москва на глобално ниво. Това се дължи на някои фактори, най-важният от които е правото за защита и използване на сухопътните и морски пътища, което е в основата на нейната политика в Близкия изток и Черноморския регион.

50% от руските стоки се изнасят по посочените морски пътища. То е повлияно и от религиозни концепции и съображения, от необходимостта от защита на запасите от нефт и икономическия фактор, който започна да определя настоящата политическа стратегия на Москва и зае мястото на идеологията, доминираща в съветската епоха…

Днес Турция, която получи руската ракетна система, заедно с Москва, разработват политиката в Северна Сирия. Ердоган и Путин наскоро постигнаха примирие в Идлиб, а на следващия ден призоваха всички в Москва, за да обсъдят примирието в Либия.

Днес Русия управлява либийското досие в Берлин, а утре с началото на формирането на новия ред в Близкия изток ще управлява региона. Тоест — света.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.raialyoum.com/index.php/%D8%A7%D9%84%D9%82%DB%8C%D8%B5%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A-%D9%88%D8%AA%D8%B1%D8%AA%DB%8C%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D8%A2%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%82-%D8%AC%D9%8A%D9%88%D8%A8%D9%88%D9%84%D9%8A/

Коментари:

Зареждане ...