ДАНС: Руските дипломати са изгонени, досъдебното производство продължава

Независимо, че руските дипломати са изгонени, досъдебното производство продължава. Това обяви бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев в ефира на Нова телевизия.

«Ясно е, че Русия има определени интереси на Балканите, ясно е, че ние искаме да изградим добри отношения, но трябва да има взаимно уважение и не трябва да се преминава границата, а виждаме, че границата е премината след като се стига до досъдебно производство», допълни той.

Припомняме, че на 24 януари, прокуратурата съобщи, че ДАНС е водила разследване срещу първи секретар на руското посолство и служител в търговското представителство. Те обаче не могат да бъдат обвинени, защото имат дипломатически статут. Руският посланик Анатолий Макаров спешно бе извикан в петък в МВнР, за да му бъде връчена нотата за изгонване на двамата. От Министерството на външните работи  дадоха срок от 48 часа двамата дипломати да напуснат страната ни, а Макаров обеща той да бъде спазен.

Писанчев коментира, че е практика да се изпраща агент в чужда страна. Той си създава име и започва да работи в тази страна, обясни той. Като допълни, че в зависимост от задачите, които са му създадени, той започва своята работа.

Нелегалите може да започнат от нулата и да стигнат до много високи нива.

«Ако разглеждаме световната практика има нелегали, които са стигали много високо. В България няма такава информация. Това е една интелектуална игра. Ние нямаме информация дали тези руски дипломати са нелегали», коментира още Писанчев.

Двама руски дипломати у нас са обвинени за изнасяне на държавни тайни, стана ясно от съобщение на прокуратурата преди дни. Единият търсел информация за механизмите на изборния процес, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в руска разузнавателна централа.

Във връзка с това дали има нещо общо между случаят Скрипал и руските шпиони у нас, Писанчев бе категоричен, че става въпрос за два различни случая , които се развиват по различен начин и ние може да ги разглеждаме по един и същи начин.

«Самият факт, че се стига до досъдебно производство, това означава, че ние сме стигнали до  качествено ново ниво на работа», зави още Писанчев.

По думите му гражданите и въобще хората извън службите виждат само върха на айсберга.

Източник БГНЕС

Коментари:

Зареждане ...