Безпомощният Помпео: Държавният секретар на САЩ крещи на журналистка и избяга

Главата на Държавния департамент Майкъл Помпео се сблъска с прекалено упорит журналист.

Това съобщи американското Национално обществено радио след неуспешно интервю с ръководителя на американското външнополитическо ведомство.

По данни на СМИ журналистката Мери Луиз Кели упорито търсела отговори от Помпео на въпроси, свързани с уволнението на посланика в Украйна Мари Йованович. По-специално тя попитала дали държавният секретар е защитил своята подчинена в разговорите си с американския президент Доналд Тръмп.

Причината за този въпрос бяха показанията на бившия държавен секретар Майкъл Маккинли пред Конгреса. Миналата есен в закрити изслушвания той каза, че американската администрация използва американските посланици в чужбина за постигане на вътрешнополитически цели.

Помпео отчаяно се опитваше да се измъкне от отговора. Той заяви, че интервюто в Държавния департамент е посветено изключително на ирански въпроси. Дипломатът дори се изнерви на упорития журналист и в крайна сметка избяга.

След това служители от дипломатическата служба се приближиха до Кели и поискаха да отиде с тях, оставяйки диктофона й, в  „личните покои на държавния секретар“.

„Той ме чакаше там“, каза тя. — Започна да ми крещи. Това продължи толкова, колкото продължи самото интервю по — рано“.

Кели отбеляза, че главният дипломат на САЩ не е избягвал нецензурните изрази, адресирани до нея, демонстрирайки недоволство от чувствителната тема. Накрая Помпео задал на журналиста риторичен въпрос: Вярва ли, че американците се интересуват от Украйна? Когато Кели отговорила утвърдително, държавният секретар поискал подчинените му да донесат карта на света и попитал дали журналистката може поне да покаже къде се намира Украйна. Когато Кели се справила със «задачата», Помпео си тръгнал, като посочил, че има «неотложни дела».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...