Разбеснял се украински политолог спретна истерия по Първи канал на Русия заради украинския нацизъм

Политологът от Киев Вячеслав Ковтун емоционално реагира на фактите за антисемитизма на съвременна Украйна, в която страна Бандера е героизиран.

Ковтун по Първи канал на руската телевизия заяви, че антисемитизъм «винаги е имало» в световната история, но твърденията срещу Украйна по този въпрос уж нямат смисъл заради президента-евреин. Политологът смята, че това оправдава всякакви прояви на радикален национализъм и героизация на Бандера, Шухевич и други нацистки престъпници.

Водещият на предаването „Времето ще покаже“ Артем Шейнин възрази, че в страна, в която „не са болни от антисемитизъм“, бандеровският лозунг не може да бъде официален поздрав за армията, полицията и „патриотите“. Ковтун реагира много емоционално на това, избухна в крясъци и се справи без микрофон.

«Имате забрана на словото? Живеем през 2020 г. Нашият президент не е Бандера, а Владимир Зеленски», обяви скандалният украински експерт. Той добави, че за целия свят Украйна е уж един от основните борци срещу антисемитизма и обвини противниците (разбирай Русия, бел. ред.) в „разпалване на омраза“.

«В страна, в която няма антисемитизъм, думите, с които приветстваха Бандера и Шухевич, не могат да звучат. Точно както поздравът на Хитлер не може да прозвучи днес в Германия. Защото всички разбират какво стои зад тях», каза Шейнин на Ковтун.

Водещият също така препоръча украинският политолог да се запознае с изявленията на Бандера за евреите, така че да има представа какви негови сънародници биват героизирани днес.

На 23 януари президентът на Украйна Владимир Зеленски озадачи израелските социални активисти, като отказа да присъства на Световния форум в памет жертвите на Холокоста в Йерусалим. Украинският лидер заяви, че неговата делегация предоставя местата си на оцелели от Холокоста, което е било оценено «като предизвикваща смущение постъпка».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...