Путин на форума в памет на жертвите на Холокоста добави масло в огъня на спора между Русия и Полша

Международното напрежение засенчи речите на световните лидери на Форума за възпоменание на Холокоста в Израел, пише The Times. Разногласията между Русия и Полша придобиха още по-голяма сила, след като израелският външен министър Израел Кац всъщност подкрепи президента Владимир Путин, защото той благодари, че Червената армия е освободила концентрационния лагер в Освиенцим.

Напрегнатата международна ситуация засенчи 75-годишнината от Форума за възпоменание на Холокоста в Йерусалим, пише The Times. Както отбелязва изданието, след разногласията между Русия и Полша по въпроса кой е отговорен за избухването на Втората световна война, полския президент отказа да говори на форума, Анджей Дуда не пристигна в Йерусалим.

„Таймс“ нарича думите на президента на Русия по време на речта му в Мемориалния комплекс „Яд Вашем“ „спорни“. Според Владимир Путин 40% от 6-те милиона евреи, загинали от ръцете на нацистите, са съветски граждани. Историците смятат, че около 1 милион, тоест около 20% от общия брой на загиналите евреи, са били съветски граждани.

В словото си Путин нарече Холокоста „една от най-мрачните и най-срамни страници от най-новата история“, добавяйки, че съветският народ е сложил край на престъпленията на нацистите, добавя изданието.

Приветствайки руския лидер на летището, министърът на външните работи на Израел Израел Кац призова да не забравяме историческата истина за Холокоста и благодари на Путин за факта, че Червената армия е освободила концентрационния лагер Освиенцим, разположен на територията на съвременна Полша.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също уважи комплекса „Яд Вашем“ с присъствието си, като нарече Холокоста „най-лошото престъпление в човешката история“.

„75 години след освобождението на Аушвиц аз стоя пред всички вас като президент на Германия и нося тежкото историческото бреме на вината“, добави Щайнмайер.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/vladimir-putins-holocaust-speech-angers-poland-g5cs93p2r

Коментари:

Зареждане ...