Китай разширява карантината и мерките срещу коронавируса

Властите в провинция Хубей в Централен Китай обявиха днес, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус, предаде Франс прес.
Към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още пет. По изчисления на АФП това означава, че изолирани от света вече са около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове.


Китайските власти съобщиха, че въвеждат национални мерки за откриване на новия вирус във влакове, автобуси и самолети, за да се спре разпространението му. На място ще има точки за преглед и всички пътници със симптоми на пневмония ще бъдат откарвани незабавно в медицински центрове, съобщи в комюнике Националната здравна комисия.

Транспортното средство, в което са пътували предполагаемите заразени, ще бъдат дезинфекцирани. Имената на хората, които са били близо до предполагаемия заразен, ще бъдат записвани в регистър. Всички медицински лица и друг персонал, които влизат в контакт с пътниците, трябва да носят маски, допълни здравната комисия.

Армията изпрати вчера 450 военни лекари и друг медицински персонал в град Ухан, откъдето тръгна вирусът. Някои от тези медици имат опит в борбата с ебола, както и с Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) — щам, сходен с новия коронавирус.
Властите в поставения под карантина Ухан обявиха, че от утре въвеждат временна забрана за движение в центъра на града на повечето транспортни средства, включително лични автомобили. Изключение ще се прави само за превозни средства с разрешително или специален режим като линейки и коли за доставки, посочват световните агенции.

До момента смъртните случаи са 41, а заразените — към 1300. Здравните власти смятат 237 случая за критични.
Повечето от починалите са били на възраст над 65 години или са имали и други заболявания.
Американският президент Доналд Тръмп похвали усилията на Пекин да предотврати разпространяването на вируса. «Китай работи много упорито за спиране на коронавируса. САЩ наистина оценяват неговите усилия и прозрачност. От името на американския народ искам да благодаря специално на президента Си» Цзинпин, написа Тръмп в Туитър и изрази увереност, че «всичко ще е наред».
Вчера САЩ потвърдиха втори случай на вируса на територията на страната.

Източник: Ухан, БТА

Коментари:

Зареждане ...