Foreign Policy: «Кипенето може много бързо да се превърне в антиелитен бунт»

Докато политическите и бизнес елитите разсъждават върху бъдещето на мира в Давос, обикновените хора им се доверяват все по-малко, пише Foreign Policy. Според списанието разочарованието е породено от нарастващото икономическо и социално неравенство, невнятна борба с глобалното затопляне и липсата на перспективи за светло бъдеще. В този контекст световните елити трябва да осигурят икономическото благополучие на работниците възможно най-скоро, да им дадат достъп до основни блага и да реформират световната търговска система, в противен случай те могат да бъдат изметени от „анти-елитния бунт“.

Foreign Policy: "Кипенето може много бързо да се превърне в антиелитен бунт"

Годишното проучване на нивото на обществено доверие в правителствените институции, проведено от Edelman Trust, което се вземат предвид 28 държави, показва, че хората като цяло все по-малко се доверяват на системата на световния ред, т.е. на капитализма.

„Определяйки бъдещата посока на развитието на световната икономика в Давос, световните лидери ще действат мъдро, ако се съобразят с гласа на народите, изисквайки реални системни реформи в ерата на Голямата криза на доверието. Ако не направят това, тогава е напълно възможно те да бъдат пометени — в края на краищата кипенето може много бързо да се превърне в антиелитен бунт», обобщава изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...