Тръмп подписва търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп ще подпише тристранното търговско споразумението между САЩ, Мексико и Канада, известно като (USMCA), на 29-и януари, по време на официална церемония в Белия дом, заявиха от американската държавна администрация.

Разпратени са редица покани, като местоположението на церемонията в Белия дом ще позволи на депутати от цялата страна да присъстват, заяви неназован официален представител, цитиран от Ройтерс.

Самата церемония ще се проведе, докато тече процеса по импийчмънт на Тръмп в Сената на САЩ.

Споразумението USMCA, което замества досегашното НАФТА (NAFTA), все още не е официално одобрено от Канада, като тристранната сделка не може да влезе в сила, докато не бъде ратифицирана и от трите държави. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обаче заяви преди дни, че ратификацията на сделката USMCA в парламента на страната е предвидена за следващата седмица.

През миналата седмица търговската сделка беше одобрена с голямо мнозинство в Сената на САЩ, като за нея гласуваха 89 сенатори от двете основни американски партии, след което беше изпратена за подпис от Доналд Тръмп, за да се превърне в закон.

По време на участието си на Световния икономическо форум в Давос по-рано тази седмица, Тръмп заяви, че сделката ще засили «масово» износа на американските фермери, веднага щом тя замени «бедствието, известно като НАФТА (Северноамериканско споразумение за свободна търговия)», съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...