Първите ваксини за коронавируса най-рано след година

Първите ваксини за коронавируса могат да се очакват най-рано след година. Тази първа версия на ваксина вече е влязла в лабораториите на световната фармацевтична компания Johnson&Johnson, но ще отнеме близо година, преди ваксините да бъдат публично достъпни, съобщава АП.

Това коментира Пол Стофелс, главен научен директор в Johnson&Johnson, и Ричард Хатчет, изпълнителен директор на «Коалиция за иновации и подготовка за епидемии» (CEPI), които финансират два проекта и съфинансира трети за разработване на ваксини.

Изказвайки се в Давос, Хетчет коментира пред БиБиСи, че CEPI се надява ваксините, за които е обявила партньорство, да влязат в клинични изпитания през лятото.

Ще отнеме близо една година, преди те да са налични, но той добави, че това е много амбициозна времева линия.

Той също така обясни, че ограниченията за пътуване със самолет в страни като Обединеното кралство няма да попречат на вируса и засега единственото средство за реакция е чрез действия в сферата на общественото здраве.

Компаниите също така се стремят към напредък в производството и пускането на защитни средства за болнични работници и други, допълва Стофелс:

«Знаем, че това може да се превърне в много голяма глобална епидемия

И двамата обясняват, че скоростта, с която се развиват лекарства, които да отговорят на глобалните кризидрастично се е подобрила след кризата с ебола, която Стофелс определи като «събуждане за света», съобщи News.bg.

По-рано съобщихме, че в китайската провинция Хубей, след град Ухан, където избухна огнище на новия тип коронавирус, десет града обявиха спирането на транспортните връзки.

Според РИА Новости броят на градовете, в които транспортът е спрян в една или друга степен, е достигнал десет, включително Ухан, Чиби, Ечжоу, Хуанган, Сянтао, Чжицзян, Цянцзян, Хуанши, Енши и Сянин.

По-рано беше съобщено, че броят на смъртните случаи, причинени от новия вид коронавирус 2019-nCoV в Китай, е достигнал 25.

«Роспотребнадзор» препоръча на руските туристи да се въздържат от посещение в Китай до стабилизация на епидемиологичната обстановка с коронавируса 2019 г.-nCoV.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...