Лавров: Сирийската армия върна контрола си над по-голямата част от границата с Турция и Ирак

Сирийската правителствена армия е възстановила контрола над по-голямата част от границата с Турция и Ирак. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров.

«Ситуацията се подобрява. Територията, контролирана от терористите, продължава да намалява. (…) И разбира се, продължава работата по преодоляване на остатъците от терористични групировки както в района на Идлиб, така и в североизточната част на страната», изтъкна той преди разговорите си със специалния пратеник на ООН за Сирия Гейр Педерсен.

По-рано говорителката на Педерсен обяви пред руски медии, че специалният пратеник планира да проведе днес в Москва разговори с Лавров и руския военен министър Сергей Шойгу. Говорителката добави още, че през следващата седмица Педерсен ще посети Дамаск и след това ще проведе брифинг за Съвета за сигурност на ООН.

Въоръженият конфликт в Сирия продължава от 2011 г. В края на 2017 г. беше обявена победа над терористичната групировка ДАЕШ («Ислямска държава»), но в отделни райони продължава прочистването на терористите.

Русия и Турция се договориха да въведат режим на спиране на огъня в сирийската провинция Идлиб, чието начало беше дадено в полунощ на 12 януари. Оттогава досега са регистрирани повече от 400 нарушения на примирието, съобщи News.bg.

По-рано съобщихме, че руските сили започнаха да се разгръщат по границата между Турция и Сирия, като част от споразумението за премахване на кюрдските войски, пресичащи Ефрат към посока град Кобане, съобщава БиБиСи.

Съгласно споразумението, договорено от Русия и Турция, руските и сирийските сили ще сменят кюрдските бойци от голям участък от границата.

Турските войски ще продължат да контролират район, който заеха по време на неотдавнашна офанзива срещу кюрдските бойци, които Турция счита за терористи.

Руските сили преминаха Ефрат по обяд и «напреднаха към сирийско-турската граница«, съобщават руските медии, цитирайки националното министерство на отбраната.

Времето се вписва с уговореното в сделката между турския президент Реджеп Ердоган и руския Владимир Путин в черноморския курорт Сочи.

Коментари:

Зареждане ...