КНДР в позиция атака: Офицер-хардлайнер — външен министър

Северна Корея назначи бивш армейски офицер с репутация на хардлайнер на поста министър на външните работи, пише «Гардиън».

Британският вестник отбелязва, че с решението вероятно Пхенян сигнализира, че ще заеме по-твърда позиция на ядрените преговори със САЩ.

След дни на спекулации Корейската централна новинарска агенция потвърди днес, че И Сон-гуон, който има малък дипломатически опит, замяна И Йон-хо, дипломат от кариерата, който владее английски език и взе участие на ядрените преговори с Вашингтон.

Анализатори коментират, че е твърде рано да се каже дали назначението на И Сон-гуон, който също е висш член в управляващата Корейска работническа партия, е предвестник на нов подход на ядрените преговори.

Според експерти бивш военен на поста министър на външните работи на КНДР символизира безкомпромисната позиция на страната към Вашингтон. Много рядко военен заема длъжността външен министър на КНДР.

И Сон-гуон, който няма опит по ядрените въпроси или в разговори с американците, се издигна много бързо през последната година. През април 2019 г. той беше назначен за председател на Комисията по външни работи към севернокорейския парламент. През декември беше забелязан на среща на Централния комитет на партията.

И Сон-гуон си спечели репутацията на твърд преговарящ по време на преговорите с Южна Корея през последните 15 г. През 2014 г. той демонстративно напуснал залата, където са се провеждали военни преговори с Южна Корея, след като Сеул поискал извинение от Пхенян за военни провокации.

Високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ коментира, че Вашингтон знае за новото назначение и се надява, че КНДР ще възобнови ядрените преговори.

И Йон-хо изглежда е отстранен от лидера на КНДР Ким Чен-ун след неуспеха на преговорите със САЩ. Отсъствието му от снимка на група с топ представителите на Северна Корея на срещата през декември доведе до спекулации за бъдещето му, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...