Израел избра по-важен съюзник за себе си — Москва

Израел направи избор в полза на по-важния за себе си съюзник, покани главата на Кремъл Владимир Путин, а не полския президент Анджей Дуду на Световния форум в памет на жертвите на Холокоста, пише Frankfurter Allgemeine. Включването на Москва в конфликта в Сирия, както и в ситуацията с Иран, изигра решаваща роля, отбелязва изданието. Впрочем, израелците просто не харесват поляците, отбелязва изданието.

В тази връзка ролята, която един от организаторите на форума, руският олигарх Вячеслав Моше Кантор, би могъл да изиграе, е интересна, отбелязва изданието. Според наличната информация той поддържа близки отношения с Путин. Кантор е президент на Европейския еврейски конгрес и ръководи фондацията на Световния форум в памет на жертвите на Холокоста. Той покри значителна част от разходите по събитието от джоба си.

В Израел дълго време се опитваха да организират всичко, така че Анджей Дуда да има възможност да говори. Например кралят на Испания Фелипе ще може да произнесе речта си по време на приема в резиденцията на президента Ривлин. На негово място би могъл да бъде президентът на Полша, отбелязва изданието. И все пак по време на събитието му беше отредено място на втория ред зад Путин. Израел избра по-важен съюзник за себе си — Москва. Откакто Русия се включи в конфликта в Сирия, отношенията с Кремъл придобиха огромно значение за Нетаняху. Освен това Москва е един от подписалите ядреното споразумение с Иран, обяснява изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...