«Франция удари в гръб САЩ»: Атаката на 11 септември е дело на ЦРУ

Много западни страни се придържаха към американската версия, че терористите на Ал Кайда са виновни за терористичната атака на 11 септември 2001 г. Американците използваха тази версия, за да започнат интервенцията в Близкия изток.

Въпреки това много са онези, които напълно разбрат, че САЩ така или иначе са щели да отидат в региона на Близкия изток, затова смятат версията, че терористичният акт е извършен от американските специални служби, а цялата отговорност е просто прехвърлена върху удобната групировка.

Но американската медийна програма не успя да се вкорени широко на Запад. Изглеждаше, че Щатите ще успеят да затворят страницата за унищожаването на собствения си народ, но те получиха удар там, откъдето не го очакваха — от Франция.

В началото на зимата учебникът „История на 20-ти век в кратко изложение“ на издателство „Елипс“ беше продаден за подготовка за приемни изпити в университетите. Но едва сега забелязаха „противоречивото“ изявление за терористичната атака на 11 септември. Вярно, то е по-скоро е спорно за американците.

Един от учителите по история написа във Фейсбук, че дъщеря му-студентка си е купила този учебник. Френското издание публикува следната формулировка:

„Това събитие със световно значение, най-вероятно е организирано от ЦРУ за установяване на американско влияние в Близкия изток, то засегна символите на могъществото на Америка на собствената й територия“, се казва в учебника.

Съобщението предизвика негативна реакция относно недопустимостта на теориите за конспирация в учебната литература. Генералният директор на издателството Бриак Бенезе побърза да се извини, обещавайки да поправи „необосновата фраза“.

Разбира се, бяха открити и редица други подобни изявления, но точно тази формулировка предизвика най-бурната реакция. Но това твърдение „необосновано“ ли е? Всъщност много бивши служители на ЦРУ, които споделяха в мемоарите си си за целенасочената диверсия на правителството на САЩ, след това загинаха при странни обстоятелства.

Проучването на общественото мнение, проведено през 2018 г., показа, че 21% от французите са сигурни, че американските власти са били замесени в терористичната атака на 11 септември 2001 г.

А знаейки методите на работа на американците, когато избиват не само жители на други страни, но и своите собствени, не е изненадващо, че мнозина са уверени в участието на Вашингтон в трагедията, независимо как се опитват да цензурират събитията.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...