Американците напускат Инджирлик в Турция

Масовото съкращаване на турските работници в американската авиобаза Инджирлик породи слухове за плановете на САЩ да напуснат Турция. Каква е причината за подобно решение на американската компания «Vectrus», действаща като наемател на персонала?

Превод от Türkiye (Турция):

На 20 януари американската компания Vectrus, която действа като работодател на персонала за работа в авиобаза Инджирлик, уведоми турския синдикат на работниците от отбранителната промишленост и спомагателните сектори, че 424 турски работници ще бъдат уволнени от базата до 20 февруари тази година, включително 32 жени.

В базата работят общо 890 турски граждани, наети в компанията. Уволнението на 424 от тях породи спекулации, че Америка ще напусне Турция, Сирия и Ирак.

Ердал Акалин, ръководителят на турския Профсъюз на работниците в отбранителната промишленост и спомамагателния сектор заяви, че тези съкращения са неетични.

Акалин продължи: „Ние им казахме, че в икономическите условия, в които се намираме, съкращенията ще се отразят много зле на хората. Това е някакъв вид масово „клане“.

Процесът на сключване на колективния договор за новия срок ще започне на 31 март 2020 г., а тази безчувствена позиция на САЩ може да повлияе на този процес, преговорите ще се провеждат в сурова атмосфера“.

Акалин сподели, че американската компания посочва инициативата на Америка за изтегляне на войските си от региона като причина за уволнението на работниците.

„Те казват, че искат да напуснат Ирак, Сирия и Турция и по тази причина ще намалят персонала“, продължи Акалин. — Правителството на САЩ иска да напусне региона. А компанията наема работници само до степен, разрешена от правителството.

Това са изявления на представители на компанията. Те казват:

„Съединените щати си заминават и затова намаляваме броя на персонала“.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/676611.aspx

Коментари:

Зареждане ...