«Агент на Хитлер»: ЦРУ разсекрети доклад за Степан Бандера

ЦРУ изложи на открит достъп доклада „Степан Бандера и украинската държава през 1941 г.“. Това съобщи канал «Звезда».

На открит достъп са до над 13 милиона страници архивни документи. Повече от 300 от тях са за Степан Бандера. Всички те са разсекретени преди 15 години. Но са отворени за публичен достъп едва сега. Проучен е 4-страничен доклад на американското разузнаване от 1951 г., озаглавен „Степан Бандера и украинската държава през 1941 г.“

«На 30 юни 1941 г. украинският фашист и професионален агент на Хитлер Степан Бандера (агентурно име Консул 2) провъзгласи възстановяването в Лвов на държавата Западна Украйна», се казва в документа.

Под документа стои надпис: «Разсекретено в съответствие със Закона за разобличаване на нацистките военни престъпници.»

Така наричат Бандера архивитестите от ЦРУ. По-нататък са описани престъпленията на територията, окупирана от нацистите.

В доклада се отбелязва, че Бандера «с голям хъс започнал да изпълнява инструкциите на Хитлер».

Според автора на статията, за петте седмици от съществуването на „държавата” на Бандера са били унищожени повече от пет хиляди украинци, 15 хиляди евреи и няколко хиляди поляци.

„10 хиляди евреи са били унищожени само за една операция на границата със Закарпатска Украйна. Унгарските жандарми ги транспортирали от територията, окупирана от Унгария и Германия. На границата те били предадени на представители на въоръжените отряди на Бандера, които ги откарали в неизвестно направление … Само за 5 седмици от съществуването на «държавата» на Бандера са убити 5 хиляди украинци, 15 хиляди евреи и няколко хиляди поляци».

„Трябвало да се изгори село — моля. Трябвало да се хвърли някой в шахта, така да се каже, жив — моля. И с удоволствие, разбира се, те участвали в изтребването на хора в лагерите на смъртта“, казва политическият анализатор и публицист Павел Шипилин.

По-рано депутатът от Върховната Рада от партията «Слуга на народа» Максим Бужански нарече Степан Бандера терорист.

Съобщава се също, че главата на украинската общност в Крим Анастасия Гридчина е осъдила идеята на кмета на Ивано-Франковск Руслан Марцинкив да издигне паметник на Степан Бандера близо до руската граница.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...