Сирия дава на Русия и Иран пълен картбланш за нефтените находища

Изглежда, че се очертава схема за връщането на сирийските петролни и газови находища на законния им собственик. Стана известно, че Дамаск дава възможност на Москва и Техеран да се справят с възстановяването на системата за транспортиране на нефт и газ в САР.

Разбира се, тук въпросът за присъствието на чуждестранни военнослужещи в сирийските въглеводородни находища в провинция Дейр ез-Зор остава остър.

За никого не е тайна, че американците отдавна са им хвърлили око. Възползвайки се от хаоса в Сирия, САЩ с помощта на «проксита» поеха контрол над газовите и нефтените находища в източната част на страната.

Сега, когато регионът рязко повдигна въпроса за целесъобразността на присъствието на американските войски в Близкия изток, Дамаск реши «тихо» да започне да връща богатството на страната. По доста хитър начин.

Към делото се включиха Русия и Иран. Компании от двете страни получиха одобрение за редица мероприятия в тази сфера в САР — геоложко проучване в Средиземно море, ремонт на повредена газова и петролна инфраструктура…

Разбира се, за да се извършва това без паузи и ефективно, ще трябва да се изхвърлят американците от региона, заедно с техните „прокси сили“. Но как?

Вероятно САЩ няма просто така да вдигнат бялото знаме, та те се стремят повече от една година към точно това. Този си «път» те постлаха със стотици милиони долари. Затова вероятно американците ще започнат конфронтация за „черното злато“. Както си спомняме, няколко отбранителни редута бяха създадени около находищата с помощта на кюрдски радикали.

Ако Вашингтон не напусне Сирия заедно с «прокситата» си, Дамаск е в състояние да действа по-решително. С подкрепата на Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран и ВКС на Русия в САР позициите на проамериканските групировки могат да бъдат изравнени със земята.

Малко вероятно е САЩ да успеят да издържат на този натиск. Очевидно е по-добре да се измъкнат предварително от региона?

Точно така. Никой вече няма намерение да се церемони. Дойде време за възстановяване на справедливостта и контрола на Дамаск над незаконно изтръгнатите ресурси на Сирия. Разбира се, Русия и Иран ще имат полза от това. Но никой не мисли за ползата днес, тъй като всички са се фокусирали върху основната цел.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...