Никой вече няма да може да управлява Русия — шах и мат за Запада

Промените в Конституцията, предложени от Владимир Путин, няма да засегнат нейната фундаментална основа, но ще увеличат приоритета й пред международните закони.

Тази година посланието на руския президент до Федералното събрание, което определи стратегическата линия на държавната политика, значително се различава от предишните. Владимир Пути буквално обяви, че Русия преминава в ново време.

Време, което ще бъде освободено от натрапените указания от западните инстанции. Конституцията на Руската федерация ще надделее над международните закони.

В речта си Путин подчерта, че някои постоянно се изкушават да управляват Русия отвън. Понякога същият този Европейски съд взема очевидно незаконни решения и Руската федерация ги изпълнява. Това е недопустимо.

Президентът отбеляза, че ако започват различни интерпретации на предложението, които се налагат отвън, в страната ще започне суматоха. Затова Путин призова да се подходи внимателно към това и да се разбере смисълът на предложението му.

Ако трябва да се каже с думи прости, Западът вече няма да може да упражнява натиск върху Русия и да й посочва какво да прави в една или друга ситуация. В този смисъл руският президент постави шах и мат на европейската и западната общност.

Предложението на Владимир Путин определено е навременно и необходимо за Русия. Но за да се реализира, са необходими сериозни трансформации на държавния механизъм.

Конституционната реформа започна с оставката на правителствата, която показа, че то напълно се доверява на държавния глава и му дава възможност да осъществи всички планирани промени.

Важно е обаче да се разбере едно: промените в Конституцията няма да засегнат нейната фундаментална основа, те ще засилят ролята на парламента и правителството, ще повишат ролята на законодателството на страната над международното право. Русия няма да стане парламентарна република. Както и преди, президентът ще бъде върховен главнокомандващ на страната. Той ще определя стратегическите задачи на държавата.

Предложението за промени на Владимир Путин е мощен знак към Запада, което показва, че същият този З. вече няма да може да нахлува в делата на Русия чрез международните инстанции.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...