Сърбия иска да помогне на България за «Турски поток»

Белград обмисля да помогне на страната ни да завърши участъка от тръбопровода, който трябва да свърже Сърбия с «Турски поток». Това заяви директорът на «Сърбиягаз» Душан Баятович, цитиран от БГНЕС.

По негови думи че в Сърбия всичко ще бъде готово най-късно до първи октомври, тъй като работата върви по график.

Според Баятович България се намира под натиск, но има амбиции да получи газ и от Румъния, и от Гърция.

«По-рано смятахме, че ще има нова версия на «Южен поток» и ето, че се появи «Турски поток», както и че икономическите интереси ще надделеят над политическите. Това ще се случи и сега», коментира той.

Баятович посочи, че Сърбия може да участва в строителството у нас с техника и заварчици. Целта е първата част от 308-километровия газопровод на наша територия да бъде готова възможно най-скоро и Сърбия да се присъедини към българската газопреносна система, за да получи газ от «Турски поток».

Той подчерта, че на територията на западната ни съседка вече са положени всички 403 километра тръби и че трябва да бъдат завършени необходимите блокстанции и четири измервателни станции, както и три «изхода» в Чуприя, Белград и Господинци.

Според директора на «Сърбиягаз» унгарците вече са резервирали капацитет, а българите вече сме продали 100% от капацитета, също както и Сърбия.

Коментари:

Зареждане ...