Русия планира да признае Северен Кипър в замяна на военна база

Бившият ръководител на отдела за вътрешна сигурност към Генералния щаб на Турция заяви, че е налице стимул за сближаването между Русия и Турция, въпреки разногласията по определени въпроси. Какви са деликатните сметки на Русия по отношение на Северен Кипър? И защо Източното Средиземноморие е стратегически важно за Москва?

Превод от Sözcü (Турция):

«Има много тънки сметки“, каза бившият началник на отдела за вътрешна сигурност към турския генерален щаб Унал Атабай.

„В замяна на енергийното сътрудничество в Източното Средиземноморие Москва планира да признае турската република Северен Кипър.“

За да може да използва природните ресурси в Сирия, както и енергийните ресурси в морските й зони, Русия се нуждае от Северен Кипър.

В тази връзка сътрудничеството с Турция е неизбежно и необходимо. Русия, в замяна на премахването на пречките, които съществуват с Турция в Сирия, и енергийното сътрудничество в Източното Средиземноморие, планира да признае Северен Кипър или да гарантира признаването от Северен Кипър на Абхазия, след което Турция също ще признае Абхазия.

Русия очаква да получи военна база в Турската република Северен Кипър и освен това в бъдеще да създаде например в района на Карпас логистична база, която ще бъде използвана в процеса на възстановяване на Сирия.

Русия може да поиска военна база от Турция

Главният съветник на председателя на Републиканската народна партия в Турция и депутат от Истанбул Ердоган Топрак смята, че Русия „може да поиска база“, за да гарантира сигурността на своите инвестиции в Турция.

„Русия може да поиска от Турция база на основание осигуряване на безопасността на атомната електроцентрала в Акую (Мерсин) на юг, както и на газопроводната инфраструктура и съоръженията за съхранение на газ от около 10 милиарда кубически метра на брега на Черно море, на север“, каза Топрак в интервю за „Sözcü ”(Sözcü).

Русия ще създаде поне 10 милиарда кубически метра хранилище в Тракия и ще гарантира безопасността на газовия поток. Имайки предвид газопроводите и съоръженията за съхранение на газ по Черноморието в Тракия, а на юг — атомната електроцентрала в Акую (Мерсин), е възможно в бъдеще Русия да повдигне въпроса за базата».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ankara-moskova-yakinlasmasiyla-ilgili-iki-carpici-iddia-5577122/

Коментари:

Зареждане ...