Путин: Преходът към парламентарна република не е целесъобразен

Преходът на Русия към парламентарна република е теоретично възможен, но не е целесъобразен и препоръчителен. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на среща с представители на обществеността в Липецка област, съобщават руските медии.

«Теоретично е възможно. Целесъобразно или не — всеки има собствено мнение по този въпрос. Аз смятам, че не е», коментира той.

Както обяснил руският държавен глава, за ефективното функциониране на тази форма на управление е необходимо политическата структура да се е съграждала дълго време. В тази връзка той отбелязал, че в Европа някои партии съществуват от векове.

Според руския президент в това отношение е «по-добре да не се експериментира«.

По-рано Путин обяви за изключително важно Русия с нейните множество религии и националности и огромна територия да остане президентска република и нейният държавен глава да запази сериозни правомощия.

Той подчертал, че понастоящем преминаването на страната към парламентарна република щяло да бъде сериозно изпитание за страната.

В тази връзка той изтъкнал пред поданиците в Липецка област, че страна като Русия се нуждае от силна президентска власт.

По-рано стана ясно, че пакетът с поправки на руската конституция, внесен от руския президент за разглеждане в Държавната дума (долната камара на руския парламент), ограничават до максимум два президентски мандата, които може да заема един човек, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...