Мишустин — «Булдозерът на държавното управление», за когото мнозина руснаци мечтаят

Какво означава внезапната оставка на руското правителство не само за Русия, но и за целия свят, пише хърватска анализаторка на Русия. Тя предполага кой ще бъде наследник на Путин. И отговоря на въпроса дали новият хърватски президент Миланович ще замине за Москва за празненствата на 9 май.

Превод от Direktno, Хърватия:

Д-р Елена Юришич, професор в Загребския университет и политически анализатор, експерт по Русия — страната, в която самата тя е получила висшето си образование.

Мишустин е много способен човек

„Задачата да даде нов тласък и да осигури сериозен растеж на икономиката на страната получи 53-годишният Михаил Мишустин, много успешен ръководител на Федералната данъчна служба на Русия.

В Русия той не само е известен, може да се каже, че някои руснаци дори „мечтаеха“ за такъв премиер.

Защото този човек през последните години направи отклоняването на данъци в Русия почти невъзможно. Той се присъедини към службата през 1998 г. като IT специалист и се посвети на въвеждането на цифровите технологии в работния процес, сега Федералната данъчна служба се превърна в структура, която заема водеща позиция по отношение на цифровизацията в Русия.

За да плащат данъци, не е необходимо руснаците да се свързват лично с представителствата на тази служба, които в такава огромна държава понякога могат да бъдат на стотици километри от мястото на пребиваване на гражданите. Достатъчно е да имате мобилен телефон и можете да направите всичко това с помощта на приложение. Митническите служители на летищата имат достъп до тези данни, така хората, които не са плащали данъци или имат други дългове, не могат да летят в чужбина.

С помощта на строги закони и сериозни глоби редът беше установен, което доведе до намаляване на корупцията в тази област, както и до притока на допълнителни огромни суми в бюджета на страната“, подробно анализира Юришич.

„Неговият бекграунд е такъв — той е икономист, много успешен и енергичен, дотолкова, че в медиите го наричат «булдозер на държавното управление». Мишустин няма нищо общо с военните, полицията или с разузнавателните агенции.

Той е човекът, който в поверената му служба приведе нещата в ред. Много е вероятно през следващите четири години да наблюдаваме наследника на Путин в правителството на Руската федерация, където той ще придобие знанията и опита, необходими за управлението на страната».

„Протоколните поздравления на Владимир Путин, изпратени до Зоран Миланович, предизвикаха голям интерес у нас. Особено интересно е дали Миланович ще приеме поканата да посети Москва на 9 май, деня на честването на победата над фашизма.

Основната интрига е дали той ще може самостоятелно да вземе решение по този въпрос, защото няма съмнение, че ще започне медийната истерия в страните от ЕС по отношение на участието в събитията на Червения площад. А много европейски и световни лидери вече са получили покани“.

И докато лидерите на ЕС ще откажат да пътуват заради натиска в медиите, може да се случи Доналд Тръмп, президентът на страната, която през последните шест години инициира всички антируски санкции, да се окаже на парада в Москва.

В крайна сметка той каза на Сергей Лавров, че е „много щастлив“, след като руският министър му връчи официална покана“.

Припомняме, Миланович каза по-рано, че най-вероятно ще замине за Москва.

Петя Паликрушева

Източник: https://direktno.hr/direkt/jelena-jurisic-za-direktno-novi-ruski-premijer-misustin-buldozer-je-drzavne-uprave-a-mnogi-ga-u-rusiji-sanjaju-179296/?fbclid=IwAR3R2c0fFPvSJDwav_SS4Wmdu4380vi1ynn7GSIdMrHa4c3rlaCaJW2D-6E

Коментари:

Зареждане ...