Les Echos: Иран заплаши да се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие


Външният министър на Иран предупреди, че държавата може да се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако европейските страни подадат жалба до Съвета за сигурност на ООН за неизпълнението от Техеран на задълженията си по Съвместния план, пише Les Echos. Изданието отбелязва, че подобни заплахи са стъпка назад в намаляването на глобалния ядрен потенциал и могат да послужат като лош пример за другите страни.

Видео: САЩ и Иран на прага на война — ситуацията е изострена.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната е готова да се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако Париж, Берлин и Лондон предадат материали срещу Техеран на Съвета за сигурност на ООН, съобщава Les Echos.

По-рано през май 2018 г. САЩ едностранно се оттеглиха от Съвместния план и наложиха санкции срещу Техеран, който в отговор престана да спазва някои ограничения за обогатяване на уран съгласно това споразумение. Според изданието заплахата за изтегляне от Съвместния план може да бъде сериозна стъпка назад в борбата срещу разпространението на ядрени оръжия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...