В Тайван е открит първият случай на заразяване с новия тип коронавирус от Китай

21 януари 2020-Нюз Фронт.

Първите случаи на заразяване с новия тип коронавирус са били регистрирани в Тайван, в китайския град Тиендзин и източната провинция Жеджианг, съобщиха местните власти.
Първата заразена в Тайван, е 50-годишна жена, която е работила в Ухан, и веднага след завръщането си на острова, жената незабавно се обръща към карантинните служители на летището. В момента е изолирана и под наблюдението на лекарите се подлага на необходимото лечение.

Властите на китайския град Ухан, където е фиксирано огнище на нов вирус, засилиха контрола върху туристите, за да предотвратят разпространението на болестта, съобщава във вторник, 21 януари, Xinhua.

По-специално градът затегна контрола и въведе мониторинг на изходящите туристически пътувания от града до други части на страната и в чужбина.
Така, на туроператорите на Ухан бяха временно забранени организирането на групови пътувания извън града, а местната полиция ще извършва проверки на място на частни леки автомобили за наличие на живи птици или диви животни при преминаване на границата на града.

Градският комитет по здравеопазване в Тиендзин съобщи, че към 18 януари (13:00 по московско време) на 21 януари в града са потвърдени 2 случая на атипична пневмония, причинена от новия тип коронавирус.

Една пациентка, 60-годишна жена, която е пътувала до Ухан, вдига температура след завръщането си, и на следващия ден търси лекарска помощ. Вторият заразен, се оказа 58-годишен мъж, който замина за Ухан в командировка, тъй като от 14 януари е бил под наблюдението на специалисти и едва във вторник му е поставена окончателната диагноза. Състоянието и на двамата пациенти е стабилно.

Пет случая на инфекция бяха потвърдени в източната китайска провинция Жеджианг, от които 2 случая в град Венжоу и по един в градовете Джушан, Ханджоу и Тайчжоу.

Руските летища засилиха скрининга на туристите, пристигащи от Китай, за да идентифицират заразените с новия коронавирус, съобщава Reuters, като се позовава на представители на руски летища.
Според агенцията, достоверно е известно за затягането на контрола на четири руски летища — московското Шереметьево и Внуково, както и на летищата в Екатеринбург и Иркутск.

В края на декември 2019 в китайския град Ухан беше открит нов вид коронавирус, с който се заразиха най-малко 300 души.
Междувременно Министерството на здравеопазването на Украйна официално уведоми Държавната гранична служба, лабораторните центрове на Министерството на здравеопазването за страната и здравните служители за ситуацията с коронавирус в Китай и препоръките на Световната Здравна Организация СЗО по този въпрос.

Първите съобщения за атипична пневмония в китайския град Ухан се появиха в средата на декември 2019 година.
Местните експерти с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) откриха, че причинителят е нов вид коронавирус — 2019-nCoV, който води до вирусна атипична пневмония. Самият вирус все още е слабо изучен.

Все още няма открито специално лечение, така че пациентите получават само симптоматична и поддържаща терапия.
Най-вероятно новият вирус се е разпространил в хората от животни. Първите случаи на заболяването са свързани с пазара на морски дарове на едро в Ухан: първите случаи са били или редовни клиенти, или продавачи. Пазарът е затворен от 1 януари — там се провежда проверка и дезинфекция.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, състоящо се от 38 вида, седем от които (включително 2019-nCoV) са опасни за човека. Вирусът се предава на човек от заразено животно и може да мутира — тогава човекът също се превръща в носител на инфекцията.
Лекарите вече са установили, че новият вирус се предава от човек на човек по въздушно-капков път.

В момента повечето случаи са в Ухан, има официално регистрирани около 230 случая. Няколко от заболелите са в тежко състояние.

Продължаваме да следим темата очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...