Нов коронавирус от Китай. 300 заразени, 6 смъртни случая. Какво се знае и какви са прогнозите?

21 януари 2020-Нюз Фронт.

Първите съобщения за атипична пневмония в китайския град Ухан се появиха в средата на декември 2019 година.
Местните експерти с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) откриха, че причинителят е нов вид коронавирус — 2019-nCoV, който води до вирусна атипична пневмония. Самият вирус все още е слабо изучен.

Все още няма открито специално лечение, така че пациентите получават само симптоматична и поддържаща терапия.
Най-вероятно новият вирус се е разпространил в хората от животни. Първите случаи на заболяването са свързани с пазара на морски дарове на едро в Ухан: първите случаи са били или редовни клиенти, или продавачи. Пазарът е затворен от 1 януари — там се провежда проверка и дезинфекция.

Снимка: AFP

 

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, състоящо се от 38 вида, седем от които (включително 2019-nCoV) са опасни за човека. Вирусът се предава на човек от заразено животно и може да мутира — тогава човекът също се превръща в носител на инфекцията.
Лекарите вече са установили, че новият вирус се предава от човек на човек по въздушно-капков път.

В момента повечето случаи са в Ухан, има официално регистрирани около 230 случая. Няколко от заболелите са в тежко състояние.

Пазарът за морски дарове в Ухан, където се появяват първите болни. Снимка: Ноел Селис

 

Първата смърт от новия тип вирус е от 11 януари, а четири дни по-късно умира още един пациент.

До този момент са регистрирани 6 смъртни случая. Заболяването вече е надхвърлило Ухан и е излязло дори отвъд Китай. Случаи на заболяването, са регистрирани в Южна Корея, Тайланд и Япония. Властите в Сингапур, Хонконг, Токио, Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк инсталираха скенери на летищата, за да откриват хора с повишена температура сред пътниците, пристигащи от Ухан.

В Русия също са обявени засилени мерки на контрол на пътниците пристигащи от Китай.

През януари китайските лекари разкриха генетичната структура на вируса, така че специалисти от други страни да започнат да разработват методи за неговото определяне. Сега вирусът се разпространява в страни от Югоизточна Азия. Според китайските здравни служби най-малко шест души са станали жертви на коронавируса.

 

От Роспотребнадзор заявиха, че дори да не изключват появата на нов тип коронавирус, който е открит в Китай, в Русия, вероятността от разпространението му е изключително ниска.

На 21 януари от ведомството подчертаха, че генетичната структура на вируса е известна.

Въпреки че Световната Здравна Организация (СЗО) не препоръчва пълна забрана за полети, тя само продължава да консултира страните, в които съществува риск от епидемия.

Но в същото време властите се опасяват, че епидемията може да продължи да се разпространява, тъй като милиони китайци, които празнуват Нова година по лунния календар на 25 януари, ще отидат да посетят роднини в други региони на страната.

Учените, изучаващи генома на новия коронавирус, са заключили, че той е 89% подобен на вируса SARS-CoV SARS, който е убил около 800 души в 30 страни през 2002-2003 г.

Заслужава да се каже, че SARS-CoV произхожда от същия регион на Китай като новия вирус.

В началото на 2000-те години започна епидемия в Китай, тъй като властите не искаха да съобщят на света за новта болест: правителството просто забрани на изследователи от други страни да идват в епидемичната зона, за да идентифицират проблема.

Сега, въпреки факта, че учени от Шанхайския клиничен център за обществено здраве призоваха специалисти от цял свят да анализират заедно данните за болестта, мнозина смятат, че Китай отново подценява броя на случаите.
Учените от лондонския Imperial College смятат, че поне 1700 души могат да бъдат болни.

Министерството на здравеопазването на Русия обеща през февруари да разработи експресен тест за откриване на коронавирус 2019-nCoV.
И Американският национален здравен институт започна да разработва ваксина срещу новия коронавирус, но до клиничните тестове има поне още няколко месеца и ваксината може да стане достъпна само след година.
Така или иначе, от първата инфекция е изминал само месец — засега това не е достатъчно, за да се каже със сигурност дали ще започне нов тип епидемия от атипична пневмония или не.

За сега се препоръчва на хората да консултират с лекар, когато се появят първите симптоми: висока температура, кашлица, задух а в целите на превенцията — да не докосват животни, да се избягва недопечено или недопечено месо и яйца, а също така контакт с хора, които имат симптоми на настинка или грип.

Продължаваме да следим темата. Очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...