Маас: Американската агресивна политика спрямо Иран се провали

Заплахите и военните действия на Съединените щати не успяха да променят поведението на Иран, пише Frankfurter Allgemeine, позовавайки се на думите на германския външен министър Хайко Маас. Според политика залогът не трябва за да се прави върху ескалацията на напрежението, а върху дипломацията.

Германският външен министър Хайко Маас обвини Доналд Тръмп в провалената политика по отношение на конфликта с Иран, пише Frankfurter Allgemeine.

Коментирайки агресивното поведение на Иран, Маас заяви, че «заплахите и военните действия не могат да променят нищо. Не можете да действате така, сякаш промяната на режима, започната спрямо Техеран отвън, автоматично ще подобри ситуацията. Този сценарий вече се провали в Ирак».

Изданието припомня, че след като САЩ се оттеглиха от ядрена сделка с Иран, напрежението между Вашингтон и Техеран отново се увеличи. Пикът на ескалацията беше убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани и ответният удар на иранските сили по военните бази в Ирак, в които се намираха американските военни.

Както пише Frankfurter Allgemeine, Маас се е застъпил за европейския подход към иранската криза, отбелязвайки, че «ЕС разчита на дипломацията, а не на ескалацията». Освен това главата на германското външно министерство се е изказал в защита на иранското ядрено споразумение, добавяйки, че ако не е било то, то Иран вероятно вече е щял има ядрени оръжия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/maas-kritisiert-trumps-iran-strategie-16589322.html

Коментари:

Зареждане ...